Annons:

Sök

Annons:

Djurskyddet:

Åsa Hagelstedt är generalsekreterare för Djurskyddet Sverige. Foto: Elsa Frizell/Pressbild

Djurskyddet: "Granngården sviker oss"

I går avbröt lantbrukskedjan Granngården, med butik i Vimmerby, samarbetet med Djurskyddet Sverige. Anledningen var en massiv kritik från företagets kunder, som menar att Djurskyddet är en extremistorganisation. – Jag tycker att Granngården sviker oss, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

Annons:

Samarbetet mellan Granngården och den rikstäckande organisationen Djurskyddet Sverige innefattade en gemensam insamling till Djurskyddets katthem. 

Men i går avbröt Granngården samarbetet – efter en massiv kritik från kunderna, som hotade med att sluta handla på Granngården i och med avtalet med Djurskyddet Sverige. 

– Vi tycker att det är väldigt tråkigt och vi är besvikna. Vi har inte ändrat någon åsikt eller gjort några nya uttalanden som föranlett det här. Vi står för samma saker som vi stått för hela tiden. Alla kort har legat på bordet och Granngården verkar inte ha varit beredda på den massiva kritiken som lätt kan skapas i sociala medier. Jag tycker att Granngården sviker oss genom att inte stå upp för vilken del av samarbetet som arbetet gäller, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige till Dagens Vimmerby.

"Ingen extrem organisation"

Åsa Hagelstedt menar att den kritik som framförts mot Djurskyddet saknar verklighetsförankring. 

– Vi är naturligtvis ingen extremist- eller terrororganisation. Det är befängt att kalla oss det. Vi har diskuterat våra ställningstaganden med Granngården och när det gäller grisproduktionen vill vi få ett stopp på fixerade grisar. Granngården har många kunder som är grisuppfödare, men vårt samarbete omfattade inte dessa frågor. Det handlade bara om att Granngården stöttat vårt arbete med djurhem, det har inte handlat om att de ska ställa sig bakom vårt ställningstagande i några andra frågor. Det har varit tydligt och att Granngården inte klarar av att förklara det förvånar mig och gör mig besviken. Nu sviker Granngården istället katthemmen, eftersom att det inte finns någon annan landsomfattande organisation som arbetar som oss med katthem. 

Varför kallas ni extremistorganisation, tror du?

– Jag har ingen aning. Kanske blandas vi ihop, att alla som arbetar för djurens rätt dras över en kam. Jag tror att många har kvar bilden av att alla som kämpar för djuren är unga aktivister som bränner Scan-bilar eller släpper ut minkar. Men det finns inte något sådant i Sverige vad jag har sett de senaste åren. Vi är vana att bli kritiserade för att vi är mesiga, köttätare och den kritiken kan vi ta. För den är till viss del sann. 

Ni får kritik från två olika håll?

– I dagsläget är det så, ja. Jag förstår veganrörelsens poäng, i deras värld är det konstigt att människor som tycker synd om djuren äter kött, men poängen med vår organisation är att vi finns för dem som bryr sig om djur, men fortfarande vill kunna dricka mjölk, äta kött och vara jägare. Att kalla oss extremister och terrorister är ovärdigt och allt annat än sakligt.

Inte motståndare till jakt

Åsa Hagelstedt säger att Djurskyddet Sverige inte är generella motståndare till jakt, men har synpunkter på vissa jaktmetoder. 

– Vi vill inte att det ska vara tillåtet att jaga med fälla, att använda pilbåge eller att tillåta löshundsjakt. Det handlar både om hundarna och de vilda djuren. Frågan om vargjakt har också diskuterats, vi vill inte tillåta licensjakten då vi menar att vargen inte är genetiskt stabil. Skyddjakt av varg kan behövas på ett riktigt sätt, men licensjakten på varg är ingen djurskyddsfråga utan en artbevarande fråga. Vi har inte samma syn på björnjakten, då det finns betydligt fler björnar. 

Tror du att det här kommer skada er?

– Nej, det tror jag inte. Vi har det lite jobbigt nu och mycket att göra. Vår Facebook-sida flippade ur och den har vi stängt av. Vi skulle gärna synas och prata djurskyddsfrågor på riktigt, men det blir inte så givande när nivån är där den är. Samtidigt har vi fått höra mycket positivt och förstått att vi har ett jättestort stöd. Det är sorgligt bara att det är provocerande att jobba för att djur ska må bra.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: