Annons:

Sök

Annons:

Positiva signaler om bredbandslösning – efter långt möte mellan flera aktörer

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C), Telias Mikael Jarmdahl och kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) deltog på mötet. Foto: Simon Henriksson

Positiva signaler om bredbandslösning – efter långt möte mellan flera aktörer

Det saknas fiber i flera delar av kommunen och nyligen träffade Sevede fiber och Anen-Yxern fiberförening Telia. Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) fanns med på mötet.
– Arbetet har pågått länge och man har börjat att ge upp, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Den 23 augusti tog Sevede fiber initiativ till ett möte med Telia och Vimmerby kommun. Även Anen-Yxern fiberförening bjöds in till mötet.

Mötet som hölls i fredags på stadshotellet pågick i flera timmar – och efteråt verkade parterna ha fått nya förhoppningar. 

– Per Samuelsson, som inititerade det här mötet, har beskrivit hur man börjat ge upp. Man har hållit på i så många år och inget har hänt. Man har fått löften men inget har hänt. Nu finns det öppningar efter det här mötet, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Riksdagsledamoten Anders Åkesson deltog också på mötet.

– Man bedömer att man har tagit ett rejält kliv framåt. Det är klokt att sätta folk vid samma bord och prata om det. Man vill samma vsaker. Föreningarna drivs av att leverera fiber till sin bygd, de har åtagit sig det, men man känner en olust när man inte går i mål. Det handlar om engagemang och tid, och man vill att det ska bli bra, säger centerpartisten.

"Känner ett ansvar"

Målet är att kunna erbjuda fiber om minst 100 megabit per sekund åt medborgare, företag och föreningar. Fredagens möte pågick i tre timmar och efteråt verkade man överens om att ett steg framåt hade tagit, även om media inte fick något konkret att ta på. 

– Att det här går i mål är inte kommunens fråga, inte mer än de stödpengar som överförts. Men vi vill ändå hjälpa till för det har plöjts ned både engagemang och pengar, det senare främst i Anen-Yxern-projektet. Vi känner ett ansvar för våra medborgare, säger Nilsson Nachtweij.

Enligt bredbandskartan är det 62 procent i kommunen som har tillgång till fiber. 78 procent har det i sin absoluta närhet. 

– Det nationella målet till 2025 är 100 procent och det kommer vara svårt. I centrala Vimmerby, centrala Hultsfred och även centrala Gullringen kommer det vara ganska billigt, men den sista abonnenten kommer vara den klart dyraste. Men det ska vara lika bra hos den sista som hos den första. Det här drivs av människor som bor och är verksamma där, och det kommer i princip vara lika viktigt som vatten och avlopp, el och vägar, säger Åkesson och fortsätter:

– Om tio år kanske vi har bilar som går autonomt på 34:an. Då kan man inte ha landområden som inte är uppkopplade.

"Vet att det är dyrt"

Dock är frågan om det behöver bli fiber precis överallt.

– Ska vi bygga fysiskt till varenda ställe i hela landet så tillkommer kostnader på 30-40 miljarder kronor. Då är de 800 miljoner kronor som satsas nu peanuts. Vi vet att det är dyrt och tittar på om det finns något annat sätt, för det här är en landsbygdsfråga för Centerpartiet.

Lösningen kan i stället vara Fixed Wireless Access, FWA. 

– Kommer man till ett ställe och det blir hårt tryck på trådlöst bredband av hög kvalitet, så kan det bara säcka ihop. Det här ska låsas till de som har bredbandsuppkoppling, vilket säkrar bredbandsuppkopplingen.

Mikael Jarmdahl, som är kommun- och stadsnätsansvarig på Telia Company, deltog på mötet.

– FWA är en betydligt billigare teknologi. Kostnaden är fast och cirka 30 till 50 procent av fiberuppkopplingen. Det ökar förutsättningarna för att det ska gå snabbt och kunna överbrygga stora avstånd, säger han och fortsätter:

– FWA kommer inte konkurrera ut fiber, utan det handlar om att nyttja möjligheten att kunna bygga ut till alla. FWA kan bli en lösning. En del hushåll är utspridda och utmaningarna ser olika ut, men behoven är lika stora oavsett om man bor i Mörlunda eller Stockholm. Det går fortare att bygga ut med FWA jämfört med fiber.

"Skapar förväntningar"

Kommunen säger sig vara angelägna eftersom många invånare berörs.

– De här två fiberföreningarna täcker in en stor del av kommunens område. Jag tycker att det var ett jättebra möte. Vi skildes efter att ha konstaterat och identifierat fyra nya möten som ska ske. De syftar till att säkerställa bredbandsuppkoppling, säger Nilsson Nachtweij.

Några datum finns inte än.

– Men det här har löst ut en del frågor och vi har sparkat igång det igen. 

Mikael Jarmdahl:

– Efter mötena kan vi vara konkreta. Vi har en diskussion med föreningarna och diskussionen hålls där.

Han säger att situationen inte är unik för Vimmerby, utan att alla kommuner befinner sig i samma situation. 2022 kan man vara i mål.

– Det är alltid farligt att säga tider, för det skapar förväntningar. Men pengarna ska vara förbrukade 2022, så det innebär att man bör vara i mål.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: