Annons:

Sök

Annons:

Rekordmånga elever antagna till gymnasiet:

Rekordmånga elever antogs till Vimmerby gymnasium i höstas. Foto: Ossian Mathiasson

Rekordmånga elever antagna till gymnasiet: "Fler stannar kvar"

Det är positiva vindar för Vimmerby gymnasium. Antalet elever som började gymnasiet i höstas nådde en ny rekordnotering: 192.
– Det visar vilken hög attraktionskraft gymnasiet har, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det är 20 fler än vid samma tid 2018. Andelen elever som valt att stanna i hemkommunen är också fler. 2018 var det 72 procent – nu är det 75 procent. 

126 elever tog examen från Vimmerby gymnasium i somras, så antalet elever på skolan har ökat kraftigt.

– 192 elever är såvitt vi vet rekordmånga. Det vi ser är att det är ungefär lika många utifrån, men fler som stannar kvar. Att fler boende i kommunen väljer att studera på Vimmerby gymnasium är givetvis bra och det visar vilken hög attraktionskraft gymnasiet har, säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

51 elever har valt en annan gymnasieskola. Merparten av dem, 26 stycken, har valt Hultsfreds gymnasium. Där sticker fordons- och transportprogrammet ut med 14 elever. 

Fem elever har valt Västervik gymnasium, sex elever gymnasieskolor i Linköping och fem elever har valt naturbruksutbildning på andra orter.

– Det är en ganska liknande bild som vi har haft tidigare år. Man väljer utbildningar som vi inte har möjlighet att erbjuda här, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden och fortsätter:

– Att så många väljer fordons- och transportprogrammet är positivt, de blir chaufförer och det behövs här.

"Väldigr bra transporter"

Totalt är det 46 elever från andra kommuner som valt att gå på Vimmerby gymnasium. Av dem kommer lika många, 16 ungdomar, från Västervik och Hultsfred. Nio elever från Eksjö kommun går på gymnasiet i Vimmerby och för Kinda är det fyra elever. En elev kommer också från Högsby.

– Vi kan se att vi får allt fler elever från Eksjö och det beror på att det är väldigt bra transporter numera. Vi skulle kunna ha lika många från Kinda tror vi. 

Flest elever på Vimmerby gymnasium går på de samhällsvetenskapliga programmen (56), teknikprogrammet (26) och naturvetenskapsprogrammet (24). Färst går restaurang- och livsmedelsprogrammet. Men åtta är ändå en ökning.

– Vi samarbetar med Vuxenutbildningen och har en full grupp på 20 elever när de vuxna är med. Vi har liknande lösningar på alla yrkesprogram och det funkar bra. 

28 elever har valt dansprofilen, 15 elever har valt fotbollsprofilen och fem har valt hockeyprofilen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: