Det är ett viktigt och svårt val som landets niondeklassare ska göra före den 15 februari.
280 niondeklassare var på Vimmerby gymnasium i veckan för att bekanta sig med de olika programmen.
– Vi ser att allt fler ungdomar stannar kvar i Vimmerby för gymnasiestudier, säger studie- och yrkesvägledaren Lena Åström Rinaldo.
Om några månader ska beslutet fattas för de grundskoleelever som nästa år ska titulera sig gymnasiestuderande.
Det börjar bli dags för gymnasievalet.
Många niondeklassare känner säkert stress med betyg, ångest av alla valmöjligheter och att framtiden står på spel.
På torsdagen bjöd Vimmerby gymnasium in 280 elever till heldag i deras miljö. Varje elev fick välja två program att titta närmare på och under de två passen fick niorna träffa lärare och elever för att skaffa sig en klar bild om det är något som intresserar dem eller inte.
– Det är positiva vibbar och vi har fått ihop ett bra koncept som funkar. Jag märker att många ungdomar vill stanna kvar i Vimmerby och det är viktigt för hela Vimmerby. Inte bara för skolan utan för samhället i stort, säger Lena Åström Rinaldo, studie- och yrkesvägledare på Vimmerby gymnasium.
Besöksdagen tidigarelades i år
Det är sjätte gången som gymnasiet anordnar besöksdag för niondeklassarna och niorna kom i huvudsak från högstadieskolorna i Vimmerby, AL-skolan och Vimarskolan, Albäcksskolan i Hultsfred och Furulundsskolan i Mariannelund.
– 190 elever kom från högstadieskolorna i Vimmerby. Jag tror att vi hade två elever från Kinda och det är transporten som ställer till det efter den stängda busslinjen. Det är synd, säger Lena Åström Rinaldo.
Efter grundskolans önskemål ligger årets besöksdag en månad tidigare jämfört med hur det var i fjol och veckan efter höstlovet, vecka 45, drar gymnasiets informationskvällar igång.
– Jag känner bara att det är positivt. Ju mer tid niondeklassarna får på sig att fundera desto bättre blir det. De kan ta reda på ännu mer information, säger Lena Åström Rinaldo.
Josefin Milde, skoladministratör på gymnasiet, fyller i:
– Nu kan niorna rikta in sig mer på besökskvällarna när de har fått denna information i ett tidigare skede och vet hur det är, säger Josefin Milde.
Arbetsmarknaden spelar roll
Lena Åström Rinaldo är glad över att många Vimmerbyungdomar väljer att gå sina tre gymnasieår på hemmaplan.
– Vi har inte så många elever som söker sig ut längre men vi kommer aldrig komma ifrån det. Det finns alltid program som vi inte har och som elever vill söka sig till, då ska de göra det, säger Åström Rinaldo.
Vilka program är niorna mest intresserade av?
– Fordons- och transportprogrammet är ett mycket intressant program som hade två fulla grupper på besöksdagen. Natur, samhäll och teknik är också populära program, likaså vård och omsorg som vi ska köra tredje året med.
Arbetsmarknaden spelar helt klart in i ungdomarnas beslut, enligt studie- och yrkesvägledaren.
– Mycket har att göra med hur samhället ser ut. Ungdomarna kollar om det är ett program med goda jobbmöjligheter. Är det ett yrke som behöver arbetskraft så märks det på utbildningarna. Jag tror att folk pratar om vilka utbildningar som har goda chanser till jobb.
Profilerna är populära
Gymnasiet informerade om sina tio program och vid återsamlingen efter lunchen bjöds det på en kortare uppvisning av gymnasiets dansprofil, en av tre profiler som erbjuds. De andra två profilerna är fotboll och ishockey.
– Många är intresserade av våra profiler, vilket är väldigt kul. Det gör kanske att några väljer Vimmerby i stället för att flytta för fotbollens eller dansens skull.
Finns det planer på fler gymnasieprogram i Vimmerby?
– Nej, inte i dagsläget och inte vad jag har hört heller. Sedan vet jag inte hur man resonerar högre upp i leden.