Annons:

Sök

Annons:

Gymnasielever uppmärksammade födelsedagen:

Gymnasieeleverna hade gjort tipspromenad och bjöd på rulltårta i samband med Barnkonventionens 30-årsdag.

Gymnasielever uppmärksammade födelsedagen: "Få som har kunskap"

I går fyllde Barnkonventionen 30 år. Men få har särskilt stor kännedom om konventionen, menar samhällseleverna Maiwand Shokran och Vendela Adolfsson.
– Vi tycker att det pratas för lite om det, säger de båda.

Annons:

Barnkonventionen antogs av FN den 20 november 1989. I går var det exakt 30 år sedan och det uppmärksammades på många platser. Samhällsprogrammet med beteendeinriktning på Vimmerby gymnasium har jobbat mycket med Barnkonventionen under höstterminen. Under gårdagen försökte de få fler elever intresserade av frågorna.

– Vi har jobbat med Barnkonventionen sedan vi började trean och försöker uppmärksamma födelsedagen så att alla får koll på vad Barnkonventionen är och innebär. Det känns som att få har koll på det, säger Vendela Adolfsson. 

"Pratas för lite"

Maiwand Shokran tycker att det pratas för lite om den konvention som nästan samtliga länder utom USA har ratificerat. Saudiarabien har ratificerat den, men tillämpar inte Barnkonventionen när det strider mot deras lagar. 

– Föregående år har vi knappt pratat något alls om dem, så jag tycker att det pratas för lite om den både överlag och i skolan, säger han.

– Det nämndes lite på högstadiet, men inte mer än så. Det är först nu man vet vad det är på allvar och nu går vi sista året. Innan har jag aldrig lärt mig något om det, säger Vendela Adolfsson. 

Lärt yngre elever

Men under höstterminen har eleverna jobbat mycket med Barnkonventionen, som handlar om det enskilda barnets rättigheter. Konventionen stipulerar vad som borde gälla för alla barn i hela världen, oavsett kultur eller religion. 

– Bland annat har vi haft skolbiodagar där vi hade sjätteklassare på besök som vi tog hand om och visade en film kopplat till Barnkonventionen. Efter filmen gjorde vi övningar med barnen och hade hand om dem en heldag, säger Maiwand Shokran.

– Vi var också med och invigde Barnkonventionsrundorna uppe vid VOK och i Djursdala. Då var det många fritids- och skolklasser som kom dit. Vi jobbade gruppvis med olika artiklar och så gjorde vi vissa lekar utifrån det. Det är bra att uppmärksamma och få barnen att förstå sina rättigheter på ett lite roligt sätt, säger Vendela Adolfsson. 

Hur är kännedomen om konventionen bland andra på gymnasiet?

– Jag skulle säga att den är väldigt liten. Det är få på gymnasiet som inte vet någonting, men ingen vet nog vad det innebär riktigt. Till exempel att alla barn har rätt till skolgång eller inte får torteras, som är två av artiklarna. Man tar nog det för givet.

"Borde vara en självklarhet"

Barnkonventionen ska bli lag i Sverige efter ett riksdagsbeslut för ett par år sedan. Det var tänkt att ske 1 januari 2020, men är något oklart när det blir av.

– Det är jättebra att det ska bli lag, men lite konstigt att det inte har skett tidigare. Det borde vara en självklarhet. 

Under 30-årsfirandet fick andra gymnasieelever gå en tipspromenad och svara på frågor om konventionen. Dessutom hade eleverna bakat drömtårtor, som man fick som belöning. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: