Trygghetsundersökningen visar att Vimmerby kommun är en trygg plats, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.
Foto: Arkivbild
Bilar som kör för fort, buskörning med mopeder – och en oro för inbrott i delar av kommunen. Det är vad Vimmerbyborna mest oroar sig för, men det rimmar inte med brottstatistiken.
– Folk är tryggare i år än förra året, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.
Cirka 300 kommuninvånare i Vimmerby har svarat på en enkät om tryggheten i kommunen. Trygghetsundersökningen är en del av polisens lägesbild, där invånarna får svara på frågor om trygghet och brott.
– Det är ett verktyg för att mäta att vi jobbar med rätt saker. Trygghetsundersökningen är en del, brottstatistiken en annan. Medborgarna och medarbetarna kanske tycker olika saker, men vi bakar ihop det till en problembild vi ska jobba med, säger Håkan Karlsson.
Svarsfrekvensen ligger på 67,3 procent. I hela Region Syd ligger problemindexet på 1,93 på en femgradig skala. I Malmö ligger det på 2,34 och i Kalmar län på 1,46. I lokalpolisområde Västervik ligger det på låga 1,43. Vimmerby ligger på totalt 1,62 i problemindex. 2018 var det 1,75 och 2017 1,50.
– Under 2,0 innebär att det inte är ett särskilt påtagligt problem eller inte alls påtagligt problem. I både Vimmerby och Hultsfred ligger man under 2,0. Det är vissa delar av Skåne som höjer upp problemindexet, men det är ingen ort inom LPO Västervik som har så höga problemindex att de ska granskas, säger Håkan Karlsson.
Bästa sedan -08
Mätningen visar att 88,4 procent i Vimmerby inte utsatts för något som helst brott det senaste året. Det är rekordbra siffror.
– Det är den bästa siffran sedan 2008 och det är den bästa siffran sedan mätningarna påbörjades. Det visar att risken att utsättas för brott i Vimmerby är liten.
Men det finns ändå en oro bland Vimmerbyborna, särskilt när det gäller att drabbas av inbrott. 57 procent är oroliga för att drabbas av inbrott i bostaden och 62 procent för att drabbas av inbrott i ett fritidshus, garage eller förråd.
– Många pratar om villainbrott, men statistken säger att vi har haft fem villainbrott i kommunen i år, det senaste var i maj. Alla villainbrott har varit i tätorten, men ändå är man mest oroliga för inbrott på landsbygden, där det inte har varit ett enda. Det här är en känsla folk har. Jag vet inte om vi ökar tryggheten, det kan bli så att oron för inbrott ökas.
"Trygga kommuner"
I Vimmerby utsattes 1,8 procent för våld enligt trygghetsundersökningen. 9,5 procent har utsatts för minst ett mängdbrott.
– Det är otroligt låga tal när det gäller våld. Man ska komma ihåg att en procent är tre personer.
Invånarna i kommunen anser att buskörning med bilar och mopeder är det största problemet.
– Det finns en oro för trafiken över tid, så har det varit länge. Bilar som kör för fort och mopeder som går för fort. Man kan tycka att det har blivit bättre. Vi jobbar mycket med det och på fem år har antalet rapporterade trafikbrott mer än fördubblats, säger Håkan Karlsson.
Hur stort problem är det enligt er?
– För oss är det inget jättestort bekymmer i förhållande till skadegörelse, ungdomsgäng och narkotika. Vi jobbar med trafik på daglig basis och det är inget konstigt. Man kan se i statistiken att vi jobbat mycket med det och försökt tackla trafikproblemet för att göra folk nöjda.
Otryggheten för att röra sig ensam utomhus är fortsatt hög, särskilt bland kvinnor.
– Statistiskt ser vi inte den typen av brott mycket, men det är inte lätt att ta bort en känsla.
Ibland hör och läser man uttryck om att "det inte går att bo kvar" i Vimmerby eller Hultsfred. Vad säger du om det?
– Det vi ser är att trygghetsundersökningen visar att både Vimmerby och Hultsfred är trygga kommuner. De få problem folk känner av rimmar inte riktigt med statistiken. Men det är en känsla och kan vara svårt att påverka. För oss är det inga oroväckande siffror vi ser, utsattheten för brott är väldigt låg och det går åt rätt håll. Folk är tryggare i år än förra året.
Polisen tar med trygghetsundersökningen som underlag inför 2020.