Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Solpaneler på plats på tennisklubbens tak:

Bengt Westrin, Ulf Berg, Tobias Gustavsson och Ulf Jonsson. Foto: Simon Henriksson

Solpaneler på plats på tennisklubbens tak: "Väldigt unikt"

Vimmerby Tennisklubb har landat sin satsning på solcellspaneler. Från och med den här veckan blir anläggningen mer klimatsmart.
– Pengarna vi sparar kan vi använda för att utveckla klubben, säger VTK:s styrelsemedlem Jan Jonsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Den här veckan tas den nya solcellsanläggningen i bruk. Det handlar om 72 solcellspaneler på tennishallens tak och det kommer innebära stora vinster för VTK.

– Anläggningen på taket är 72 paneler stor och kan generera 20 000 kilowattimmar per år. Det finns uppföljningsmöjligheter i form av en tv-skärm, så man i realtid kan se vad som händer, säger Tobias Gustavsson från företaget Solortus. 

Det är en tredjedel av antalet kilowattimmar som förbrukas på ett år för tennisklubben.

– Det är ingen klen anläggning. Som förening kan man inte dra nytta av allt positivt kring att sälja, så det skulle ha fallit bort rätt mycket om vi satsat på en större anläggning. Nu får vi en lite mindre anläggning där vi egenanvänder större procent. Tanken från början var en mycket större anläggning där vi kunde sälja en större andel överskottsel, säger Ulf Berg, tillförordnad ordförande i Vimmerby Tennisklubb. 

"Plus så småningom"

Investeringskostnaden ligger på 400 000 kronor. 30 procent har VTK fått i investeringsbidrag av Länsstyrelsen och samtidigt ett stöd på 100 000 kronor från Riksidrottsförbundet.

– Vi äger ju vårt eget hus, vilket gör att vi måste ta sånt här själva. Då måste vi försöka minska alla kostnader vi kan. Det här är en klimatsatsning också och vi försöker spara det vi kan spara, säger Ulf Berg.

– Vi sänker vår kostnad för elen med 50 procent och det kommer ge ett plus för oss så småningom. Pengar vi skickat till elbolag tidigare kan vi nu använda till ungdomsverksamheten, våra lokaler och Källängen, säger Jan Jonsson. 

Att försöka hitta nya vägar till inkomster eller sparade kronor är viktigt, säger Bengt Westrin.

– Vi måste se över alla våra kostnader, så tillsammans med klimatet är det den viktigaste aspekten. Vi kan inte gå till någon och be om hjälp när vi ska lägga nytt golv, vilket vi gör vart sjunde eller åttonde år. En sån kostnad ligger på 250 000 kronor, berättar han.

Unik satsning?

Sker det förändringar i regelverk i framtiden går det att bygga solcellsanläggningen. Att, som VTK, satsa på en sådan här anläggning är väldigt ovanligt för en idrottsförening.

– Det är väldigt unikt, det är den enda föreningen vi har sålt till, säger Tobias Gustavsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: