Annons:

Sök

Annons:

Nytt lönelyft för Leijonram – så mycket tjänade hon förra året

Carolina Leijonrams lön för 2019 landade på 99 900 kronor. Foto: Simon Henriksson

Nytt lönelyft för Leijonram – så mycket tjänade hon förra året

Precis i slutet av 2019 blev det klart med kommundirektören Carolina Lejonrams nya lön. Hon tjänade 99 900 kronor under förra året – en ökning med 3 650 kronor i månaden.
– Vi vill att Carolina ska bli löneledande, säger Niklas Gustafsson (M). 

Annons:

Carolina Leijonram tillträdde som kommunchef i Vimmerby kommun 2010. Då hade hon en lön på 61 000 kronor i månaden. Nio år senare tjänade hon knappt 39 000 kronor mer i månaden. 

Totalt hade Carolina Leijonram, som numera har titeln kommundirektör, en månadslön på 99 900 kronor från 1 april 2019. Baserat på årsbasis har hon nu en årslön på nästan 1,2 miljoner kronor. Mellan 2017 och 2018 höjde hon sin lön med nästan åtta procent. 2019 blev höjningen drygt 3,7 procent. 

Sedan 2010 har hennes lön höjts med drygt 63 procent. 

Den större delen av Carolina Leijonrams lön handlar om rollen som kommundirektör, men cirka en tiondel av lönen handlar om rollen som vd i VKF, Vimmerby kommuns Förvaltning AB. 

– 99 900 kronor i månaden är samma lön som Lars-Erik Rönnlund (kommundirektör i Hultsfred) har. Det är både för kommundirektörsrollen och för vd-rollen i VKF. Hur uppdelningen ser ut exakt har jag inte i huvudet, säger Niklas Gustafsson (M), tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen och fortsätter:

– Vi har meddelat Carolina hennes nya lön, men det är viktigt att betona att det inte är någon löneförhandling. Vi har kommit fram till en lön och delgett henne den, säger Niklas Gustafsson och syftar då även på oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

"Ska vara löneledande"

Kommunen diskuterar nu också en översyn av lönerna i kommunen.

– Vi behöver se över hela lönesättningen och få till en helhet mellan kommunen och bolagen, så man tittar på hela lönen och inte bara på procentuellt påslag. Vissa grupper ligger efter gentemot andra grupper och vi vill få rättvisa och rätsida på det. Vi kommer se över alla och det har Kalmar kommun gjort och fått raka löner, säger Gustafsson. 

Hur har ni resonerat kring 99 900 i månaden?

– Vi vill att Carolina ska bli löneledande. Det blir hon inte med den här höjningen, men det får vi ta över tid och där kommer den här lönerevisionen att bli behjälplig. 

Torbjörn Swahn, vd för kommunala bolaget VEMAB, har en lön på 94 500 kronor i månaden. Men han har också ett flertal förmåner som Carolina Leijonram inte har. Han har 35 semesterdagar samt en tjänstebil som får användas privat och disponeras av en familjemedlem. Carolina Leijonram har inte fått några förmåner i och med det nya avtalet. 

– Torbjörn ligger fortfarande högre sett till de förmåner han har, men inte i rena pengar. 

Varför är det viktigt att Carolina Leijonram är löneledande?

– Hon är koncern-vd, chef över cirka 1 500 anställda och chef över de andra vd:arna i bolagen. Det är ett symbolvärde att hon har högst lön som högsta tjänsteperson, säger Niklas Gustafsson.

Jacob Käll (C), tillträdande ordförande i kommunstyrelsen, säger så här:

– Funktionen ska vara löneledande, inte Carolina Leijonram som person. Hon är den högsta tjänstemannen i kommunkoncernen. 

"Kommer ta tid"

Kommunstyrelsen informerades om lönen för 2019 på tisdagens sammanträde. När lönen för 2020 kommer sättas är oklart. 

– Det kommer ta tid innan lönen för 2020 sätts också. Vi behöver göra den här lönerevisionen först och när den sätts vågar jag inte svara på i dag. Vi ska sätta lönen en gång om året och det har ingen praktisk betydelse när den sätts, utan det får man ut retroaktivt. Det viktiga är att få till en bra struktur och det gäller för alla inom kommunen. 

Carolina Leijonram vill inte kommentera lönesättningen. 

"Jag hänvisar frågor som rör min lönesättning till min arbetsgivare", skriver hon i ett mejl.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: