Annons:

Sök

Annons:

  • Fastighetsbolaget satsar på Krönsmon – planerar att bygga lokaler för andra företag

    Kommundirektören Carolina Leijonram, Anncotts Leif Sörensen och kommunalrådet Jacob Käll (C). Foto: Simon Henriksson

  • Fastighetsbolaget satsar på Krönsmon – planerar att bygga lokaler för andra företag

    Så här ser en grov skiss ut.

Fastighetsbolaget satsar på Krönsmon – planerar att bygga lokaler för andra företag

För fem veckor sedan blev Vimmerbyföretaget Mercatus först ut att teckna en avsiktsförklaring med kommunen om tomter på Krönsmon. Västerviksbaserade Anncott AB blir nummer två.
– Det här är ett jättespännande upplägg, säger utvecklingschefen Thomas Svärd.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Etableringarna på Krönsmon har fått fart. Vid en pressträff på onsdagen presenterade kommunen fastighetsbolaget Anncott Fastighetsbolag AB, med säte i Västervik, som nästa etablering på det stora industriområdet. 

Anncotts planer är att bygga upp till 35 lokaler i varierande storlekar för andra företag på området. I Västervik, där man satsat på ett liknande projekt, handlar det om 50, 70 eller 90 kvadratmeter per lokal. Här kan det bli tal om hela 200 kvadratmeter. 

Totalt tar Anncott AB knappt 10 000 kvadratmeter på Krönsmon. Det handlar om en av tomterna som ligger närmast den bakre infarten från Korkavägen.

– Jag driver det här tillsammans med min familj och min bakgrund är att ha jobbat med den här typen av etableringar i Stockholmsområdet i 25-30 år. Vi har byggt cirka 250-300 projekt på det här sättet i Stockholm. Nu börjar jag bli pensionär och vi har flyttat hemåt, men jag fick tanken att prova samma koncept här. Vi drog igång i Västervik för ett halvår sedan och där har vi bygglov för 28 lokaler. Trots att vi inte marknadsfört det rejält, så har vi 20 intressenter och har tecknat sju, åtta avtal. Då kände jag att det kan finnas stor efterfrågan i närområdet också, säger Leif Sörensen, som driver Anncott AB. 

"Vimmerby ligger före"

I Vimmerby kan det bli ännu fler lokaler än i Västervik. Dessutom har man reserverat tomt på industriområdet i Hultsfred för ett liknande projekt där.

– Men Vimmerby ligger före. Visar det sig att det är positivt i både Västervik och Vimmerby, så kanske vi kör Vimmerby- och Hultsfredsprojekten parallellt. Allt hänger på intresse och tecknade avtal, men vi fick fin respons i Västervik, så jag hoppas på det här också. Det är intresset som är avgörande. Det kan bli 25 fastigheter eller 35. Allt hänger på intresset, men jag känner ingen tvekan.

Hur marknadsför ni det här?

– Först blir det något nu när det här kommer ut i pressen. Sedan kommer vi göra prospekt för Vimmerby och Hultsfred. Det hamnar på plattformar via mäklare och så vidare. Utifrån det går vi sedan vidare och bygger. Det kan också bli så att man bygger i etapper.

Byggstart 2021?

Konceptet går ut på att bolaget bygger ett företagshotell och sedan säljer var och en av lokalerna för sig till själva företagen. 

– Det kan handla om väldigt varierande sorters verksamheter, allt från pastaproduktion till däckverkstäder. Det vanligaste skulle jag säga är små företag inom byggbranschen. Det kan också skapa synnergieffekter för olika företag som hamnar nära varandra. 

Planerad byggstart är till våren 2021. 

– Tanken är att förarbetet får löpa året ut och målet är att kunna starta byggnation under våren 2021. 

"Långsiktigt arbete"

Politiker och tjänstemän är förstås glada över att det börjar hända saker på Krönsmon. 

– Det här är ett väldigt bra exempel på långsiktigt politiskt arbete och tjänstemannaarbete. Det är många år sedan vi tog beslutet att påbörja Krönsmon och det går över mandatperioder och politiska gränser, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

– Det är jätteroligt att man har kommit så här långt nu. Det har varit mycket diskussioner och mycket ska gå i lås, men nu är vi här. Det är jätteintressant, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Kommundirektören Carolina Leijonram säger så här:

– Vi har väldigt systematiskt jobbat med att öka kontaktytorna med näringsliv och utvecklingsavdelningen i samarbete med näringslivet. Vi ska vara mer flexibla för att möta upp näringslivets behov och bli snabbare på att svara och snabbare på att agera utifrån behoven. Det är stort för mig att följa arbetet på avdelningarna och utvecklingen i det här projektet. 

"Ska leverera bättre än förväntat"

Utvecklingschefen Thomas Svärd lovade vid påskriften från Mercatus att det skulle dröja maximalt 13 veckor innan nästa underskrift fanns på plats. Det tog fem veckor.

– Jag har lärt mig att man ska leverera bättre än förväntat. I just den här diskussionen är tiden också en jätteintressant aspekt. Det här påbörjades långt före min tid och nu har vi fem veckor emellan. 

Någon ny veckoprognos törs han dock inte utlova.

– Men intentionen från tjänstemannasidan har varit att 25 procent ska vara sålt under 2020. Det håller vi fast vid. Vi har cirka 20 000 kvadratmeter kvar för att nå 25 procent, säger han och pekar på att vissa tyckte det var en för hög ambition:

– En del höjde nog på ögonbrynen åt det, säger Carolina Leijonram. 

Samhällsbyggnadschefen Andreas Horste berättar att dialogen med Trafikverket om den nya infarten från riksvägen fortlöper.

– Det går enligt planeringen. Tidsplanen är att det ska vara klart under 2020, säger han.

Ytterligare diskussioner

Kommunen har nu avsiktsförklaringar för tre tomter på Krönsmon: två för Mercatus och en för Anncott. 

– Vi diskuterar med ytterligare två och med två andra är vi lite längre ifrån än med de andra, säger Svärd. 

Att få igång Vartaområdet i Hultsfred, tycker utvecklingschefen är viktigt även för Vimmerby. 

– Vi har cirka 300 000 kvadratmeter i Vimmerby och Hultsfred. Det som händer där spiller över positivt på oss och det vi gör på Krönsmon spiller över i Hultsfred. Det är samma arbetsmarknadsregion. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: