Annons:

Sök

Annons:

Kommunen försöker uppmana äldre:

Kommunens toppolitiker och topptjänstemän uppmanar invånarna i riskgrupper till försiktighet.

Kommunen försöker uppmana äldre: "Man tar större risker än man borde"

Vimmerby kommun uppmanar äldre personer samt andra i riskgrupper att minimera sina sociala kontakter. Det säger både toppolitiker och topptjänstemän.
– Men vi kan inte göra så mycket mer än att uppmana, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Regeringen och myndigheterna har under en längre tid uppmanat äldre personer att minska sina sociala kontakter kraftigt och hålla sig hemma i större utsträckning.

Detta för att minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset bland äldre och andra riskgrupper.

– Vi kan inte säga annat än att man ska följa myndigheternas rekommendationer och vara försiktig. Det säger vi av omtanke, säger kommundirektören Carolina Leijonram.

Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att hon kan känna en viss frustration. 

– Man känner en viss frustration över att människor i riskgrupper tar större risker än de borde. Än så länge låter vi individer ta det beslutet, så då finns det inte mycket mer vi kan göra än att uppmana dem att följa myndigheternas rekommendationer.

– Andra gör insatser för de äldre och det finns ett eget ansvar i det här också. Jag tror att man kan tänka att ingen här är smittad och att det är något som är långt bort, även om man inte kan veta det, säger Ola Gustafsson (KD). 

"Är inte Kina"

Kommunalrådet Jacob Käll (C) säger att det är ett mänskligt beteende att inte alltid följa rekommendationer.

– Vi lever i ett samhälle där man inte pekar och styr totalitärt. Vi är inte Kina. Vi har ett individuellt samhälle och det tycker jag att vi ska värna, men det handlar om att ta sitt eget ansvar också för att inte andra ska bli sjuka. Det är jätteviktigt och det kanske är lätt att glömma, säger han.

Carolina Leijonram säger att man från kommunens sida försöker uppmana personer att följa rekommendationerna så mycket man kan. 

– Jag förstår att det kan vara svårt för en person som är 90 år, där varje dag räknas och där det är viktigt att få prata med någon, att sitta inlåst och vänta på att en kasse lämnas utanför dörren varannan dag, säger Helen Nilsson (S). 

Det egna ansvaret återkommer politikerna ofta till.

– Blir man sjuk och hamnar på en intensivvårdsplats, så tar man också upp en plats för någon annan. Då kanske någon annan, som inte tagit samma risk, drabbas. Eller så kan någon planerad operation inte genomföras. Det här tar mycket resurser av vårde och det handlar om ett eget ansvar för varje individ. Man måste se till helheten. Jag har 100 procent förståelse för att man vill kunna röra sig ute som tidigare, men man måste tänka större, menar Marie Nicholson.

Under tisdagen gick kommunen ut med ett åtgärdspaket till näringslivet. Här kan du läsa mer om det.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: