Annons:

Sök

Annons:

Efter krispaketet:

Ola Gustafsson, Marie Nicholson, Jacob Käll, Carolina Leijonram, Helen Nilsson och Thomas Svärd presenterade kommunens åtgärdspaket. Foto: Simon Henriksson

Efter krispaketet: "Kommer finnas företag som inte klarar av det här"

Vimmerby kommun har presenterat ett stödpaket till näringslivet. Åtgärder kommunen själv anser är små.
– Jag tror att det finns företag som inte kommer klara det här, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Under tisdagen gick Vimmerby kommun ut med ett stödpaket på tolv punkter till näringslivet i kommunen. Syftet är förstås att stödja företag och näringsidkare. Här kan du läsa mer om hur kommunen förklarade de tolv olika punkterna under presskonferensen efter det extrainsatta kommunstyrelsesammanträdet. Längre ned hittar ni också de tolv punkterna specificerade.

Kommunalrådet Jacob Käll (C) är medveten om att insatserna från kommunen kan uppfattas som små. 

– Vi gör det här för att försöka underlätta på något sätt. Vi är medvetna om att många företag och många branscher är hårt drabbade. Det är samtidigt viktigt att poängtera att kommunen i mesta möjliga mån arbetar för att upprätthålla sina dagliga funktioner inom skola, vård och omsorg. Kanske är det där vår möjlighet att stödja invånare och företag är som allra störst, säger Jacob Käll och fortsätter:

– Det gör vi dagligdags och kanske särskilt nu, för att kunna upprätthålla en normal samhällsservice så långt det är möjligt. Det är också ett sätt att stödja näringslivet, för de funktionerna och den infrastrukturen är nödvändig för våra invånare och företagare.

"Företag klarar inte det här"

Utvecklingschefen Thomas Svärd jobbar nära företagen och de tre stora branschorganisationerna: Vimmerby Handel, Företagarna och Fastighetsklubben. 

– Cirka 150 företag ingår i de här tre organisationerna och vi har en tät dialog oss emellan. Vi har upparbetade kontaktytor och de kommer accentueras nu med ett digitalt forum som vi ska bygga. Där ska det föras dialog och diskussioner företagare emellan, oavsett om det är kollegor eller konkurrenter. Nu handlar det om att ta hjälp av varandra, säger han.

Har du i dina kontakter fått signaler på hur organisationerna ser på de här åtgärderna?

– Vi har haft en ganska tät dialog under en längre tid och man har kommit med en del inspel. Nu har vi paketerat det här så gott vi har kunnat och politiken tar beslut och prioriterar. Likviditeten kommer vara det stora problemet och allt vi kan göra för att underlätta och förenkla vill vi göra för att företag ska få igång sitt cashflow. Det här är sex punkter som på ett eller annat sätt kan påverka likviditeten för företag.

Jacob Käll säger att alla måste hjälpas åt.

– Vi klarar inte det här själva som kommun och näringslivet klarar inte det här. Vi behöver göra det här tillsammans och tar gärna emot inspel. Vi lägger alla, heta politiska frågor åt sidan just nu. Det är det här som är det viktiga. 

Marie Nicholson delar den bilden:

– Det går snabbare från att vi identifierar ett behov tills att vi tar ett beslut. Det är ett ansträngande läge, alla är väldigt trötta, men man arbetar på. Vi fyra politiker som är i stadshuset har också väldigt täta möten mellan oss.

Det kan, i den här tiden, handla om dagar innan en företagare måste fatta ett mycket tungt beslut. Är det här verkligen tillräckliga åtgärder?

– Det kommer finnas företag som inte klarar av det här och som inte hjälps av detta. Det finns företag som är illa ute, men det här är ett sätt att försöka göra något. Vi förstår att det är små insatser, men vi försöker bidra med det vi kan. Vi tror och hoppas att det stora stödet kommer från staten. Tittar vi på några av de här sakerna, till exempel det här med anstånd med betalning av fakturor, så är det något som tär på vår likviditet. Vi har själva ingen jättelikviditet, vi är snart i ett läge där vi behöver låna upp pengar för den normala verksamheten, säger Käll.

Vad säger du till företagare som tycker att det här är alldeles för lite?

– Vi tar gärna inspel på vad vi kan göra mer och sedan får vi överväga det. Men det här tror vi är rätt just nu. Jag vet inte vad vi kan göra mer nu.

Har det funnits diskussioner om ytterligare stöd?

– Inte just nu, men det kan komma. Läget är ovisst och ingen vet riktigt vad som väntar. Det kan bli pressträff nästa vecka också, vi vet inte nu.

Finns det en risk att skattebetalarna får stå för notan av de här åtgärderna i slutändan, exempelvis genom höjd skatt?

– Det vet jag inte. Men det påverkar vår ekonomi och allt som rör vår ekonomi påverkar skattebetalarna. Men vi vet att det finns på förslag att kommuner ska få ersättning för alla sina utgifter kopplade till coronaåtgärder. Vi bokför allt för att kunna återsöka medel, men där behöver vi en tydlighet från staten.

Hur orolig är du som kommunalråd över läget för det lokala näringslivet?

– Jag tror att det är jättetufft för många. Det här får dominoeffekter som är allvarliga och som kommer att få konsekvenser. Först och främst för företagen, men i senare led även på skatteunderlaget.

Kan landa på miljoner

Några kostnadsberäkningar på kommunens krispaket vill man inte kommentera. Men det kan handla om miljontals kronor i slutändan. 

– Det är inte så att vi inte har en aning, men vi har inga siffror att ge. Det påverkar vår likviditet om ett företag begär anstånd och gör man det mår inte företaget bra. Då kanske de inte kan betala alls. Det blir konsekvenser och den risken får vi ta nu, säger Käll. 

– Kostnader direkt är plattformar och webbsidor och det handlar inte om några stora pengar, men det svåra är att räkna på anstånd med betalning av fakturor. Vi tycker att de här förslagen är bra och politiken tycker att de är viktiga och att det är värt det, säger kommundirektören Carolina Leijonram.

– Vi vet att det kan innebära konsekvenser, men gör vi ingenting får det ännu större konsekvenser. Blir folk utan arbete framöver ger det ännu större konsekvenser för kommunen, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Som ett exempel tar Thomas Svärd upp hemsändarbidraget till matvaruhandeln i de kringliggande tätorterna, som nu utökas för att inkludera alla personer över 70 år.

– Förra året hade vi drygt 3 120 stycken ifjol. Håller det här i sig och vi säger att det här dubblas. Då pratar vi bara där drygt 300 000 kronor till. Så pass snabbt går det, säger han.

Vad händer om ALV inte kan öppna?

Kommundirektören poängterar att det allra viktigaste naturligtvis är människors liv och hälsa.

– Vårt arbete just nu är att minimera smittspridningen, det är det allt handlar om. Nu ser vi att det kommer förändringar på buffémat och det är ett sätt att skicka ut signaler, säger Carolina Leijonram.

– Det vi kan göra ska vi göra, men vi har ett eget företag – inom citationstecken – som måste hållas igång. Hur får vi tillgång till folk? Vi har svårt att hålla verksamheter med vikarier och folk, det ser vi redan nu. Hur kan vi växla upp? Vi måste koncentrera oss på att våra verksamheter är igång, så inte företagare och medborgare som verkar i vår kommun inte kan gå till ett arbete. Det vore en katastrof. Eskalerar det eller blir det värre, då är nog inte det här det sista vi gör, säger Helen Nilsson (S).

Kommunens ånglok Astrid Lindgrens Värld öppnar för säsongen i mitten av maj. Men kan inte ALV göra det får det stora konsekvenser för en rad verksamheter som är helt beroende av ALV. 

– Det skulle ge katastrofala konsekvenser. Men vi är inte ensamma om det. Alla orter som baserar en stor del av sina inkomster på besöksnäring kommer drabbas. Även om parker runt om i Sverige kan öppna tror jag folk är återhållsamma med semester. Det gäller hela världen. Det här är insatser vi gör som ett komplement till det nationella, men det stora ansvaret måste komma från nationellt håll. Vi har inte resurser att backa alla företag även om vi skulle vilja, säger Marie Nicholson (M).

Är det en fara att vara så beroende av en näring?

– Vi har ett diversifierat näringsliv här måste jag säga. Sedan är det så att vi har väldig nytta av besöksnäringen och kommer att ha det när allt det här lagt sig. Det här eländet har ett slut någon gång. När man är inne i krisen ser man det mörkt, men så småningom kommer vi kunna blicka tillbaka på det här, säger Jacob Käll.

Fakta

Här är kommunens insatser:

  • Vimmerby kommun erbjuder företagare anstånd med betalning av fakturor i upp till 3 månader. Ett telefonnummer kommer att publiceras på kommunens hemsida dit du kan vända dig vid behov av hjälp.
  • Vimmerby kommun kommer, där det är möjligt, att korta betaltiden till leverantörer från 30 till 15 dagar.
  • Uppdrag har lämnats till alla förvaltningen och kommunala bolag att öka beställarfunktionen.
  • Kommunen kommer att sponsra utveckling av en websida där lokala initiativ för alternativ till ordinarie handel kan presenteras, samt en kampanj för att stödja den lokala handeln.
  • Kommunen kommer att sponsra utveckling av en kommunikationsplattform för att underlätta samverkan mellan Vimmerbys företagare.
  • Vimmerby kommun ser över möjligheten att hyra in personal från företag med övertalighet om det behövs för att klara de kommunala verksamheterna.
  • Kommunstyrelsen ser över möjligheten att förlägga sammanträden till hotell- och konferensanläggningar i kommunen där det är lämpligt.
  • Miljö- och byggnadsnämnden genomför endast förbokade tillsyns- och kontrollbesök.
  • Vimmerby förbereder för att ingå i en regional insats för att kunna erbjuda företagslots.
  • Befintliga uteserveringar i Vimmerby behöver inget särskilt tillstånd för att öppna upp. Däremot kommer vi att värna de centrala parkeringarna och inte öppna sommartorget tidigt.
  • Hemsändarbidraget till matvaruhandeln i våra kringliggande tätorter utökas tillfälligt för att inkludera alla personer över 70 år.
  • Det är Vimmerby kommuns ambition att fortsatt erbjuda barnomsorg, även vid en eventuell skolstängning, när detta behövs pga av arbete.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: