Annons:

Sök

Annons:

Landshövdingen efter mötet:

Nils Nyman, Karin Helmersson, Cecilia Schelin Seidegård, Kristina Alsér och Jacob Käll var bara några av alla de som deltog på mötet.

Landshövdingen efter mötet: "Verkligen en katastrof i Vimmerby"

Det andra konstruktiva samtalet med en mängd nyckelpersoner har hållits i Vimmerby. Jämfört med den förra träffen har katastrofen skett.
– Det var väldigt känslosamt att komma hit och lyssna. Vi visste att det skulle bli en katastrof men nu har vi siffrorna, säger vikarierande landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård.

Annons:

Det var i början av juli som Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby kommun och den lokala turistföreningen samlade lokala, regionala och nationella nyckelpersoner till ett konstruktivt samtal med anledning av att ALV precis hade stängt.

Nu har en sommar utan att turistmagneten varit öppen passerat. Ett nytt möte hölls på måndagen på stadshotellet i Vimmerby. 

– Det här är en fortsättning på det vi startade upp 9 juli. Vilka hemläxor har gjorts? Hur ser läget ut? Man kan säga att det är ganska dramatiskt i just Vimmerby med omnejd. Lena (Ernberg, vd Fredensborgs herrgård) och Hampus (Thorstensson, Vimmerby Camping) visade upp katastrofsiffror och det blir väldigt påtagligt. Jag blev tagen, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Kristina Alsér, ordförande i turistföreningen i Vimmerby, säger att alla visar att det är katastrof i Vimmerby.

– Jag har varit mycket i Västervik i sommar och det har varit full kommers i Västervik och Öland. Då kanske många tänker att det blev inte så farligt. Men alla siffror visar att det är katastrof i Vimmerby. Det beror på att det som drar oss framåt står stilla. Vi har sett siffror på att det är en miljard som tappats i omsättningen till följd av att Astrid Lindgrens Värld stängde. Vi har redan sett konkurser, säger hon.

Utvecklingschefen Thomas Svärd är rädd för att fler kommer. 

– Det kommer komma fler som en följd av nedsläckningen vi hade i somras, för att uttrycka sig slarvigt. Det både tjänstemän och politiker på regional-, lokal- och riksdagsnivå får höra i dag är på riktigt. Det är verkligheten, säger han.

Jämför med polskt försvar

Alsér pekade på tre delar efter mötet: omställningsstödet, tillämpningen och lagstiftningen och pengar.

– Det är vårt mantra. När det gäller omställningsstödet så behöver det omfatta företag som lever på sin sommarsäsong. Mars spelar ingen roll för besöksnäringen, man har juni, juli och augusti på sig att tjäna ihop pengar för hela året. Sedan måste det finnas en logik i hur man tillämpar lagstiftningen. Det blir inte mer smittsamt för om det kommer en musiker eller trubadur till en restaurang. Kultursektorn har blivit så hårt drabbad av det här. Den tredje delen är att vi behöver cash. Det behövs stöd för att få företagen att överleva och utvecklas. Det finns jättemycket bra projektmedel och finansering på lång sikt, men den 12 september ska moms och arbetsgivaravgifter betalas in, säger hon.

Nils Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren och tidigare vd för Astrid Lindgren AB, beskrev att han känner sig provocerad. 

– 50-personerbegränsningen är ett trubbigt och nischat vapen, som jag inte upplever är ämnat för att hindra pandemin utan mest ämnat för att verka som att man gör något. Då använder man sig av ordningslagen och tittar på allmänna sammankomster. Det är det enda man reglerar och det drabbar kultur och idrott. Allt annat får fortgå som vanligt. Man straffar kulturen, idrotten och besöksnäringen. Det är lika begåvat som när polackerna försvarade sig med kavalleriet mot tyska tanks. Det är bara ett offrande och nu offrar man kulturen och idrotten månad ut och månad in. Det är inte bara vi som lider, utan alla runt om oss också, säger han.

Vikarierande landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård kände sig nödgad "att balansera det". 

– Det är fler som har fått restriktioner. Vi har kollektivtrafiken och restauranger, det är inte bara kulturen och idrotten, säger hon.

Något som ALV:s vd Joacim Johansson snabbt tog replik på.

– Jag kan ta ett exempel. Vi ska snart öppna dagens lunch igen i Stadsmästargården. Med social distansering kan vi ha 200 personer där. Då drabbas vi inget av 50-regeln. Det är en oerhörd skillnad att kunna ha ett antal och hålla helt stängt, säger han. 

"Frisk verksamhet"

Landshövdingen berättade att hon tyckte att det var känslosamt att få lyssna till berättelserna.

– Vi visste att det skulle bli katastrof, men nu har vi siffrorna. Det är en katastrof för en så viktig destination som Vimmerby. Man ska också komma ihåg att det här är en frisk verksamhet, det är ingen sjuk moster. Det är en frisk verksamhet som måste överleva. Vi hade flera riksdagsmän här från olika regioner och det är viktigt att de får höra hur snett det här slår och att reglerna måste ändras.

Karin Helmersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, säger att man försöker påverka uppåt.

– Det finns pengar att använda men det gäller att arbeta snabbt. De måste användas på rätt sätt och det är en väldigt speciell situation. Vi visste, i princip, att det skulle bli så här när vi träffades i juli. Vi har tillsammans skrivit till regeringen att omställningsstödet måste gälla tidsperioden sommaren. 50-regeln är för trubbig, den är inte anpassad för specifika situationer. Det är samma regel här inne som för en utomhusscen med plats för 2 000 personer, säger hon.

Eva Andersson, regionråd i Östergötland, tryckte på att regionerna måste fortsätta samarbete.

– Det känns väldigt bra för Östergötlands del att vara med. Nu måste man överleva akut, men vi måste också orka jobba långsiktigt. Med tanke på ALV, Kolmården (Norrköping) och Lalandia (Motala) kan vi bli Sveriges bästa semesterdestination tillsammans. Vi har allt att vinna på att jobba tillsammans, säger hon.

Hultsfred drabbas också

Regionpolitikern Anders Andersson, med sin bas i Järnforsen, tog upp att andra närliggande kommuner också drabbats.

– Det är i Vimmerby man har de värsta siffrorna och det är här det har slagits hårdast. Men Hultsfred är den sjuka mostern i det sammanhanget, för det här påverkar direkt andra kommuner. Ibland tänker jag att man skulle dra tillbaka tiden till 1 juli, för det är så mycket som hade kunnat göras på ett annat sätt. Då hade vi kunnat undvika den här enorma dippen i Vimmerby. Vi regionpolitiker uppskattar det här initiativet. Det är inte bara en symbol, det är en manifestation på att det här har tagits på allvar, säger han. 

Joacim Johansson berättade att parker i övriga Europa har kunnat hållas öppet även denna coronasommar.

– Där gör man en bedömning av enskilda aktiviteter, verksamhet för verksamhet. Jag önskar att den svenska regeringen tittat på övriga Europa och att man gör det för att vara förberedd till nästa år. 

Fler möten

Regeringens samordnare, Anders Ferbe, var på plats för mötet och kommer snart till Vimmerby igen. 

– Han kommer hit den 4 september och då fortsätter samtalet, ännu mer specifikt utifrån Vimmerbys perspektiv. Han är i stora delar överens med oss och säger åt oss att fortsätta trycka på. Ibland kan det kännas hopplöst men det ger en påminnelse om att det går att påverka. Han lyssnar in och ger råd råd. Ju mer vi kan göra, desto större är chansen att vi får igenom det, säger Jacob Käll. 

– Vi har planerat in ett nytt möte för att följa upp. Vi har inte satt något datum än, men vi kommer fortsätta, säger Kristina Alsér. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: