Åbro Bryggeri tvingas agera i krisen. 126 anställda berörs.
Foto: Arkivbild
Både tjänstesidan och produktionen påverkas. 100 tjänstemän berörs och 26 personer inom produktionen går ner i korttidsvecka.
– Från och med i dag, 1 april, går i princip alla våra tjänstemän ner på korttidsarbete. Den största delen går ner 20 procent i arbetstid. Det handlar framför allt om de som är på plats i Vimmerby. Däremot går våra säljare på restaurang- och exportsidan ned och jobbar 40 procent, säger Åbros vd Henrik Dunge.
Från och med söndag går 26 personer ned på korttidsvecka i produktionen.
– Vi går ner lite i produktion. Det är lite olika skift man räknar på och så, men det är i princip en fyradagarsvecka. Vi har fortfarande full produktion till Systembolaget och vi jobbar även upp lager inför sommaren, men samtidigt är det tvärstopp på exporten. Pubarna i England är stängda, den tyska gränshandeln är stängd och dessutom har vi nedgången på restaurangsidan. Vi märker av det ganska markant.
"En bra lösning"
Korttidsvecka gäller i sex månader, men kan också ändras.
– Förhoppningsvis är det en tillfällig lösning. När vi sedan kommer igång igen går vi in i högsäsong direkt. Blir det en förändring av det här kan vi gå igång ganska omgående. Det är ett sätt att kunna gå ned i storlek utan att säga upp personal. Det är en bra lösning och ger en trygghet i anställningen.
Är du orolig för konsekvenserna av den här coronakrisen?
– Såklart är man orolig. Bekymret för oss är att ingen kan säga någon tid när det här är över. Förhoppningsvis kan vi komma igång igen i sommar, men det är svårt att säga. Vi är förberedda och har ett stabilt företag i övrigt, så vi ska kunna klara av det. Men det vore skönt om vi kunde komma igång igen.