Annons:

Sök

Annons:

Stor ökning i länet:

Hur påsken har påverkat ökningen i länet är svårt att säga, menar Lisa Labbé Sandelin. Foto: Pressbild

Stor ökning i länet: "Svårt att säga hur påsken påverkat"

Kalmar län har varit efter en rad regioner i Sverige sett till smittspridning. Men den här veckan har antalet fall börjat öka mer ordentligt.
– Vi ser en ökning, men det är inte dramatiskt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

138 bekräftat smittade, 35 inlagda patienter och sex av dem i behov av intensivvård. Den senaste veckan har det börjat ske en tydligare ökning av covid-19 i Kalmar län, något som även statsepidemiolog Anders Tegnell lyfte på den dagliga presskonferensen.

– Det börjar röra på sig i länet och vi börjar se en tydligare ökning. Det ser ut så de senaste dagarna, det ökar med bekräftae fall och det ökar med sjukhusvård. Det kan till viss del bero på att vi ökat provtagning på särskilt boende och bland hemtjänsttagare, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Om det är en bestående utveckling är för tidigt att säga, enligt Labbé Sandelin.

– Det börjar ta fart om än långsamt. Jag vill nogsamt understryka att vi inte följer Stockholms kurva, vi ligger tre, fyra veckor efter Stockholm. Nu är det viktigare än någonsin att alla tänker på att följa de allmänna råden.

Tendens till naivitet

Även om den senaste veckans fall innebär den största ökningen hittills är det inget dramatiskt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

– Från sjukhusen sida ser vi en stadig ökning hela tiden. Det innebär naturligtvis en ökad belastning på de enheter som tar hand om patienter, men det långt från det scenario vi förberett oss för. Fortsätter vi följa rekommendationerna kan vi klara det här väldigt bra sett till sjukvården.

Tidigare har regionen talat om en förväntad topp i slutet av maj. Det är ytterst oklart just nu.

– Det är en modell Folkhälsomyndigheten tagit fram utifrån vad som hände i Wuhan och Lombardiet, och det är ett verktyg för oss. Det är inget försök att gissa exakt. Man måste vara väldigt ödmjuk inför det här. Jag tror att vi har en tid, eventuellt ett antal veckor, där vi kommer se en ökad aktivitet. Om det blir en tydlig topp eller om det blir utdraget vet vi först i efterhand. Jag tror att det är viktigt att förstå att vi inte är förbi det här i juni, det här kommer pågå i många månader, säger Lisa Labbé Sandelin.

Johan Rosenqvist säger att sjukvården inte arbetar utifrån att en topp kommer vid en viss tidpunkt.

– Vi har säkrat upp åtgärder vi kan vidta successivt för att klara en eventuell topp. Tidpunkten är inte avgörande, det viktiga är nivån.

Kan man dra några slutsatser utifrån data från andra regioner och den senaste tidens ökningar kring hur hårt det här kan slå och hur många som kan ha behov av sjukvård?

– Det är väldigt svårt. Vi utgår från värsta scenario, men följer vi alla rekommendationer och förbereder oss för det värsta, men förhoppningen är att det blir väsentligt lindrigare.

Går det att se några tendenser kring hur vi betedde oss i påsken?

– Vi får anmälan av varje läkare för att beskriva smittvägen, men jag kan inte säga att det är påskfirandet som sticker ut. Det börjar röra på sig som vi förutspått, men det är svårt att avgöra hur påsken har påverkat, säger Labbé Sandelin.

Är de bekräftade fallen jämnt fördelade över länet?

– I vissa delar är det lugnare, men det är betydligt mer spritt än i början där det var övervikt i södra länsdelen. Fallen är mer jämnt fördelade.

Märker man en större naivitet även i länet i takt med det fina vädret och öppnade uteserveringar?

– Ibland ligger det i betraktarens öga vad som är trångt på en uteservering. Men visst, det ser vi också. Vi har en kontinuerlig dialog med kommunerna, som är smittskyddsläkarens förlängda arm. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: