Annons:

Sök

Annons:

Gynnsamt läge för sjukvården:

Det är ett gynnsamt läge för hälso- och sjukvården just nu. Foto: Pixabay

Gynnsamt läge för sjukvården: "Använder inte i närheten av den kapacitet vi har"

Läget för hälso- och sjukvården i länet har förbättrats avsevärt den senaste tiden. I genomsnitt får man en ny covid-19-patient var tredje dag.
– Det är en enorm skillnad mot hur det har varit, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Annons:

Den 20 mars var det en oroad Johan Rosenqvist som beskrev vad som kunde vänta de närmaste månaderna i Kalmar län.

– Min bedömning är att vi står inför en potentiellt enorm påfrestning och vi kommer inte kunna bedriva vård på ett vanligt sätt. Det handlar om att frigöra resurser, men om det blir ett liknande läge som i Italien är min bedömning att vi kan hantera det. Vi förbereder oss för det, sa han då. 

Nu har situationen inte alls blivit så.

– Läget på våra sjukhus är väldigt stillsamt gällande covid-19. Fyra patienter är inlagda och ingen av dem behöver intensivvård. Det vi har sett är ett gradvis sjunkande av antal patienter och i genomsnitt får vi en ny patient var tredje dag. Det är en enorm skillnad mot hur det har varit, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Alla kurvor pekar nedåt

För tillfället är regionen inte i närheten av den kapacitet som har byggts upp.

– Under de senaste veckorna har efterfrågan på självtest sjunkit markant. Vi använder inte i närheten av den kapacitet vi har, nu ligger vi på 30 procent av kapaciteten kring självtest. Så låga nivåer som vi har nu måste vi gå tillbaka till precis när epidemin började för att hitta. 

– Den senaste veckan har i princip alla kurvor pekat nedåt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

"Kan bero på flera saker"

Av drygt 3 500 beställda självtest har drygt 2 500 analyserats.

– Det kan bero på flera tänkbara felkällor där. Det kan vara att man har beställt testet men inte lämnat in det, att man har testet hemma, att man inte hämtat ut det eller att det är inlämnat men inte analyserat än. Vi har ingen detaljstatistik än, men vi försöker få till registrering på hur många som hämtats ut och som lämnats in, säger Rosenqvist. 

Hur stor del av självtesterna går inte att analysera?

– Tekniska fel har varit ett stort problem i andra regioner och initialt hade vi en tioprocentig nivå på tekniska fel. Nu ligger andelen tekniska fel på under två procent. Vi har kommit tillrätta med många problem och sannolikt kommer det bli ännu bättre.

Med tanke på hur låg andel av de som självtestar sig som bär smittan – är läget så allvarligt i länet?

– Det är ett väldigt gynnsamt läge. Den andra gruppen som provtar sig – hälso- och sjukvårdspersonalen och personer på sjukhusen, är andelen positiva tre procent. Andelen positiva självtest ligger på en procent. Båda är väldigt låga och går vi tillbaka en månad eller två var det tio procent eller högre.

"Svårt budskap"

Det är en väldigt optimistisk bild som regionen beskriver. Att göra det är förstås inte odelat positivt.

– Det är ett svårt budskap och därför är det viktigt att lyfta att vi börjar se tendens till smittspridning på turistorter. Man ska fortsätta hålla avstånd och tvätta händerna, säger Lisa Labbé Sandelin.

– Man kan säga att vi har lyckats hålla minskad smittspridning tack vare att vi att vi lyckats med social distansering. Därför är det viktigt att fortsätta och inte slappna av, säger Johan Rosenqvist. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: