Annons:

Sök

Annons:

  • Virum älgpark öppnar på fredag:

    På fredag öppnar älgparken i Virum. Kjell och Helene Svensson driver den. Foto: Arkivbild

  • Virum älgpark öppnar på fredag:

Virum älgpark öppnar på fredag: "Går att mjukstarta"

Över 30 000 besökare per år brukar Virum älgpark locka. Det låter som en illusion just i år, men på fredag öppnar älgparken.
– Vi gör det efter samråd med smittskyddsläkaren i länet, säger ägaren Kjell Svensson.

Annons:

Parken öppnar alltid 1 maj, men att ta beslutet att öppna i år har väckt mycket tankar och funderingar, säger Kjell Svensson, som driver älgparken tillsammans med sin fru Helene. 

– Vi känner att det är något positivt att vi kan öppna på fredag. Vi gör det efter samråd med smittskyddsläkaren i länet och miljö- och hälsa. Det här är en sån verksamhet som går att mjukstarta. Vi har 75 procent utländska besökare, så vi tror inte på någon anstormning direkt. Men förhoppningsvis hittar någon hit, säger Kjell Svensson.

På våren brukar älgparken ha mycket gruppbokningar, men allt det är avbokat. 

– Det är mycket grupper på våren, pensionärer, behandlingshem och olika grupper. Det tycker jag är jätteroligt med de här gruppbesöken. Vi hade ett italienskt företag som hade bokat, men de har avbokat. Ingen vet någonting. Vi försöker göra det här vettigt och har satt upp skyltar med de föreskrifter som gäller här. Vi kan ha mindre folk i vagnarna och sådär, men jag tror inte att det kommer komma så många. En annan viktig anledning till att vi öppnar är att älgarna inte ska glömma bort det här. Är man inte inne hos dem blir de skygga.

"Vill inte provocera"

Kjell Svensson betonar att man inte vill provocera någon med att öppna älgparken.

– Man är orolig för att det ska tas emot rätt. Vi vill inte provocera och har frågat berörda myndigheter. Smittskyddsläkaren sa, i och med att det här är en utomhusaktivitet, att det går att mjukstarta. Vi kan dela upp sällskap i mindre sällskap och så vidare. Vi ska skapa förutsättningar för att det går att hålla den sociala distanseringen, men sedan är mycket upp till individen också.

Nu finns det sju älgar i parken och i slutet av maj eller början av juni väntas tillökning. I parken finns också 25 dovhjortar och tio får. Precis som för många andra är framtiden rätt oviss.

– Vi vet att det blir en skitsäsong, frågan är bara hur dåligt det blir. Man kan hoppas på att det lossnar på eftersommaren och förhösten, men vi stänger i september då det är brunsttid. Vi har väldigt mycket utländska stugägare här som besöker oss. Hela den här situationen är overklig och sorglig, men vi är inte värst drabbat. Vi klarar ett skitår, men det är klart att det är tufft.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: