Annons:

Sök

Annons:

Stor efterfrågan på respiratorer – Vimmerbyföretaget börjar tillverka delar

Gjuteribolaget ska börja tillverka delar till respiratorer. Foto: Genrebild

Stor efterfrågan på respiratorer – Vimmerbyföretaget börjar tillverka delar

Gjuteribolaget i Vimmerby har märkt av en nedgång under coronakrisen. Nu planerar man att börja tillverka delar till respiratorer i Vimmerby.
– Drömmen vore att avsluta korttidspermitteringarna, säger Åsa Wiger, verksamhetsansvarig.

Annons:

Coronapandemin gör att världen förändras. Efterfrågan på respiratorer är stort i hela världen och nu är det på gång med tillverkning av respiratordelar i Vimerby. 

Det är Gjuteribolaget i Vimmerby – som arbetar med pressgjutning och maskinbearbetning av aluminium, magnesium och zink – som ska hjälpa systerföretaget Mönsterås Metall med att tillverka delar till respiratorer. 

– Vårt systerföretag i Mönsterås tillverkar delar till respiratorer och vi har märkt av en uppgång där. Det är ett skriande behov i hela världen och vi har ledig kapacitet nu och då har vi fått chansen att hjälpa till att stötta Mönsterås, berättar Åsa Wiger, verksamhetsansvarig. 

Gjuteribolaget köpte kursade Mönsterås Metall förra året och återanställde 44 av de anställda. Då visste man förstås inte att det skulle komma en pandemi och sätta fart på efterfrågan på respiratorer. 

– Vi är precis i uppstarten här i Vimmerby för att dra igång produktion. Det är inte bara att flytta över eller ställa om, det låter enkelt ibland i tidningarna, men utrustning, verktyg och program måste till och så vidare.

Personalen jobbar 40 procent

Gjuteribolaget, som ägs av familjen Wiger, har annars märkt av en nedgång den senaste månaden och korttidspermitterats personalen i Vimmerby. Bolaget, som har verksamhet i både Bredaryd och Vimmerby, har 16 anställda i Vimmerby. 

– Vår personal här i Vimmerby jobbar 40 procent och drömmen vore att ta tillbaka den korttidspermitteringen. Vi håller på att titta på hur det här belägger oss och hur mycket vi måste bemanna, men i stort sett hoppas vi att alla kommer tillbaka. Hur länge den här andra nedgången kommer hålla i sig vet vi inte heller. Det har varit tvärstopp och just den här ovissheten, är det en månad eller två månader? Nu är vi inne i månad två och man ser inte hur långt det sträcker sig. Man tittar på prognoser och har tät kontakt med kunder, men det är svårt att förutse hur lång tid det tar. När andra större bolag börjar gasa, när blir det effekter för oss? Det är svårt att avgöra.

När tror du att ni kan vara igång?

– Vi räknar med att förbereda produktion den här och nästa vecka. Man måste mäta och se så allt stämmer med specifikationen. Det är inga konstigheter egentligen, vi är legotillverkare så vi gör det våra kunder vill ha. Vi anpassar oss, men det tar lite tid att dra igång.

Känns det bra att kunna göra just det här?

– Det är klart att man känner sig som en viktig kugge i samhället med den här typen av produkter. Alla våra produkter är viktiga, tycker vi. Men det här är väldigt viktigt för hela världen, det är en livsviktig produkt. Så det känns jättebra. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: