Annons:

Sök

Annons:

Få söker industriteknisk utbildning trots gott om lediga jobb:

Mohammed Jafari, Max Andersson, Peter Karlsson, Emmelia Haglind, Åsa Wiger, Anders Eriksson och Adam Dahl träffades på Gjuteribolaget i Vimmerby för att prata om industrins behov av personal och hur man ska väcka intresset för teknikutbildningar som leder till arbete efter avslutade studier. Foto: Ossian Mathiasson

Få söker industriteknisk utbildning trots gott om lediga jobb: "Måste höja statusen"

Industrin är en av de branscher som är i behov av arbetskraft. Trots många lediga jobb är det få som söker industritekniska gymnasieprogram i Vimmerby- och Hultsfredsområdet. 
– Det vi ofta kommer överens om är att vi behöver höja statusen för industrin och visa att det finns så mycket möjligheter, säger Åsa Wiger på Gjuteribolaaget.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det finns just nu inga årskurs ett-elever på det industritekniska programmet på Vimmerby gymnasium. Anledningen är helt enkelt att det är för få sökande. 

– Vi hade så få sökande att vi bestämde oss för att det inte är någon idé att starta med två elever. Vi gör ett uppehåll och hoppas att vi ska kunna dra igång och få en full grupp till hösten. Det är sex förstahandssökande och vi vet inte hur många som blir behöriga av dem. Det är just nu åtta elever i både årskurs två och tre och vi har kapaciteten att utbilda ungefär 15 elever i både Vimmerby och Hultsfred. Om vi fick fullt med sökande till våra industritekniska utbildningar så skulle vi kunna bidra till väldigt stor del av det arbetskraftsbehov som finns, säger Anders Eriksson, verksamhetschef för Vimmerby gymnasium. 

"Behöver höja statusen"

Vimmerby gymnasium är inte ensamma om den problematiska situationen då många gymnasieskolor har problem med att fylla sina platser trots att det finns ett stort behov av arbetskraft inom industribranschen. 

Åsa Wiger på Gjuteribolaget i Vimmerby och ny ordförande i styrgruppen för Teknikcollege i Vimmerby och Hultsfred pekar på vikten av att förändra bilden av industriyrken för att locka fler. 

– Vi behöver höja statusen på industrijobben. Industrin är inte ett ställe där man hamnar om du inte har något annat att göra. Jag tror att industrin har levt med en låg status sedan 60- och 70-talet och det som formar valen för eleverna är vad vi säger hemma vid köksbordet. Jag tror att många av dagens vuxna har för lite kunskap för att kunna förmedla vilka möjligheter det faktiskt finns inom industrin, säger Åsa Wiger och fortsätter:

– Det finns många olika typer av industri och många olika arbetsuppgifter inom industrin. Det är det vi behöver visa för eleverna som ska välja till gymnasiet och som går på gymnasiet. Vi måste börja tidigare och visa upp oss för ungdomar, barn och föräldrar. 

"Viktigt att synliggöra industrin"

Åsa Wiger vittnar om att det finns ett stort behov av arbetskraft på många industriföretag.

– Jag vet att det finns företag i trakten som har nämnt hundratals pensionsavgångar inom fem år. Det finns också många småföretag i den här regionen så det är viktigt att vi som engagerar oss gör vad vi kan för att öka intresset för yrket, säger Åsa Wiger.

Emmelia Haglind, regional processledare för Teknikcollege Östra Småland, berättar att två lokala styrgrupper, nämligen Teknikcollege i Hultsfred och Vimmerby, har gått samman med Åsa Wiger som ordförande för den lokala styrgruppen. 

– Näringslivet ser en stor vinst i att göra en hopslagning då det är både in- och utpendling. Med tanke på att det är få sökande blir det viktigt i den lokala styrgruppen att synliggöra industrin och driva frågorna med hur vi kan hjälpas åt. Näringslivet behöver visa upp sig och skolan behöver göra vissa aktiviteter, säger Emmelia Haglind. 

"Industrijobben är ofta högteknologiska"

Det finns ett gäng Teknikcollege-certifierade utbildningar i både Vimmerby och Hultsfred. 

– Skolan ska lyssna in vilken kunskap företagen behöver och forma utbildningen inom de ramar som finns. Eleverna ska dessutom göra en del av sin praktik ute på företag för att få med sig sådana saker som vi inte kan tillgodose. Det är viktigt att skola och näringsliv möts så långt det bara är möjligt, säger Anders Eriksson.

Emmelia Höglind berättar att vägen till industrijobb är säker efter avklarad gymnasieutbildning.  

– Dagens industrijobb är ofta högteknologiska och inte särskilt smutsiga. Det finns stora möjligheter att kunna välja vad man vill jobba med i branschen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Vimmerby kommun, Peter Karlsson (C), är väl medveten om att det finns mycket kvar att göra. 

– Vi måste ut mycket tidigare i skolan och visa upp vad industrin är. Det har blivit bättre sedan PRAO:n återinfördes och eleverna är mer insatta i vad arbetsmarknaden har att erbjuda. Vad gäller industrin är det ofta en felaktig bild som visas upp. Roligt att Åsa har blivit ordförande och att vi får hjälp i skolan så vi utbildar våra elever på rätt sätt. Jag känner att det är en nystart och ser mycket utvecklingsmöjligheter på gymnasiesidan i Vimmerby och Hultsfred. Man kan samköra vissa utbildningar och inte konkurrera med varandra, säger Peter Karlsson. 

Direkt ut i jobb efter studenten

Vimmerbybon Adam Dahl tog studenten från teknikprogrammet på Vimmerby gymnasium sommaren 2020 och läser just nu det andra och sista året på 3D-teknikerutbildningen på Additivt Teknikcenter i Hultsfred.

– Jag är intresserad av industriyrket och tycker att utbildningarna har gett mig en bra grund att stå på, säger Adam Dahl, som just nu gör sin LIA-period (lärande i arbete) på Gjuteribolaget i Vimmerby. 

Mohammed Jafari går tredje året på industriprogrammet i Vimmerby och har fått jobb på Ljunghäll i Södra Vi efter studenten. 

– Jag valde industrin för att det är ett intresse och att det är lätt att få jobb efter studenten, säger Mohammed Jafari. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: