Annons:

Sök

Annons:

GLÄDJEBESKEDET: LÄGET KAN LJUSNA I LÄNET –

Lisa Labbé Sandelin säger att Kalmar län kan ha haft sin topp. Foto: Pressbild

GLÄDJEBESKEDET: LÄGET KAN LJUSNA I LÄNET – "KANSKE HAFT VÅR TOPP"

Region Kalmar är en av Sveriges minst drabbade regioner av covid-19. Trots det ser läget allt bättre ut.
– Vi ser en tendens till en minskning, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kan covid-19-läget i Kalmar län vara på väg att bli bättre? Det kan vara så, enligt regionens smittskyddsläkare och hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Läget är stabilt och vi ser en tendens till minskning, även om det går långsamt. I morse hade vi 34 patienter och den långsiktiga trenden är en minskning. Vi har två IVA-patienter och där ser vi att det har minskat under de gångna veckorna. Vi är på samma nivå som i början av april. Vi är sakta på väg nedåt och det gäller framför allt de svårast sjuka, säger Johan Rosenqvist. 

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin säger att förklaringarna till det kan vara många.

– Det blir bättre just nu. Det kan bero på att vi kom igång senare med spridning, att de allmänna råden och restriktionerna har haft bra effekt i vårt län. Men det är fortfarande viktigt att göra vad man kan för att vi ska behålla det här gynnsamma läget. Håll i, håll ut och håll omtänksamt avstånd, säger hon och berättar att toppen kan ha nåtts:

– Tendensen är att kurvan är på väg nedåt. Vi kanske hade vår topp i slutet av april eller början av maj. Kanske är vi på väg in i en lugnare fas. Vi vet inte säkert, men tendensen är så. Det kan bero på att vi vet mer om sjukdomen, att de allmänna råden följs och möjligen kan vädret påverka. Vi hoppas verkligen det håller i sig.

"Blir intressant att se"

Att antalet personer som kräver intensivvård minskar ger förstås en bättre situation för personalen. 

– Det är ett mindre tryck på IVA. Vi har en patient i Kalmar och en i Västervik. Även om det endast är en patient, så drar det mycket personaltid. Intensivvård kräver mycket vård, säger Rosenqvist. 

Västerviks kommun noterar 26 bekräftade covid-19-fall. Vimmerby och Hultsfred ligger under tio. 

Ligger det värsta framför invånarna i de här kommunerna eller finns det någon möjlighet att det inte blir värre?

– Den spåkulan har ingen. Vi hoppas det håller sig lågt och det blir intressant att se, när vi kan provta fler med symtom, hur stor spridningen har varit i de här kommunerna. Allt beror på vilka befolkningsgrupper som drabbats. Tar sig smittan in i omsorgen kan man se mer än om det är yngre personer som inte är så sjuka att de behöver provtas, säger Labbé Sandelin.

"Kan inte deras data"

Grannlänen Kronoberg och Östergötland har drabbats betydligt svårare av covid-19 än Kalmar hittills. 

– Varför det är så, är jättesvårt att svara på. Jag kan inte deras data, om det är spritt eller om det finns ett till två kluster. Allt beror på var smittan kommer in. 

Hur många av de avlidna som finns inom äldreomsorgen kan regionen inte svara på. 

– Det är svårt att ge en ögonblicksbild. Vi kan lätt ta fram data över de som avlider på sjukhus, men det finns en del som har avlidit utan säker diagnos. Så småningom kommer vi få fram det. 

19 personer har fram till den 20 maj avlidit i bekräftad covid-19-infektion på något av länets sjukhus. Men den egentliga siffran är en bit över 30. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: