Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Häng med på ett frukostmöte – så går tongångarna i det lokala näringslivet

    Från vänster: Anneli Rimås (Björkbacken), Thomas Svärd (kommunen), Björn Johansson (Tempo), Christopher Novratidis (Kharma), Patric Engqvist (kommunen), Anna Pettersson (Stuneks), Camilla Sand (Sandströms), Marcus Alsér (Företagarna), Joakim Carlqvist (Stadshotellet). Längst ned: Cecilia Gustafsson (Mässhallarna) och Stefan Stridell (Boston). Foto: Simon Henriksson

  • Häng med på ett frukostmöte – så går tongångarna i det lokala näringslivet

Häng med på ett frukostmöte – så går tongångarna i det lokala näringslivet

Vimmerby Tillsammans har skapats för att ta Vimmerby kommun igenom den tuffa coronakrisen. Dagens Vimmerby var med på onsdagens frukostmöte på Björbacken. Både framtidshopp och stor oro framkom under mötet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vimmerby Tillsammans är ett initiativ av Företagarna, Vimmerby Handel, Vimmerby Fastighetsklubb, Vimmerby Turistbyrå och Vimmerby kommun. Tanken är att tillsammans mildra effekten av coronakrisens framfart. 

På onsdagen träffades Vimmerby Tillsammans-gruppen på Björkbacken för ett frukostmöte och Dagens Vimmerby följde träffen. En mängd representanter från flera olika branscher fanns på plats – och tydligt är att det generellt finns ett stort hopp för framtiden.

Patric Engqvist, från kommunen, berättade att 9 099 luncher sålts och att 15 procent av dessa sålts i butiker. Tio procent av dessa utanför Vimmerby stad.

Camilla Sand, butikschef på Sandströms, berättade att den gångna veckan varit "ganska bra".

– Vi har erbjudande om tre för två nu och det märker vi av. Vi såg en ökad turism över fredag och lördag, och det var inga tvåtimmars-bilresor. Men jag välkomnar dem, det är bra för handeln. Sedan kan man diskutera risken för smittspridning, men jag håller mig neutral. Det är jättebra att ALV öppnar. Jag kan också säga att Sandströms generellt ser en ökning i hela landet och inte bara i Vimmerby. Jag tycker det känns lite mer positivt, krisläget är ett normalläge. Man går ut lite mer, träffas lite mer, sa hon.

"Katastrof just nu"

Christopher Novratidis, ägare till restaurang- och nattklubben Kharma, såg dock ingen ljusning.

– För oss är det raka motsatsen. Det är katastrof. Fredagen var den sämsta sedan 2014 och det är kolsvart för oss, berättade han och beskrev sin stora oro:

– Vi har kontaktats av studenter om toga- och studentfest, men vi vet inte hur vi ska göra. 50 personer är gränsen. De undrar om vi inte kan öppna den andra delen, men då behöver vi mer barpersonal, en extra dj, fler vakter. Det blir stora kostnader och maxantalet 50 gäller ändå. Just nu är det katastrof. 

Han gläds dock åt att ALV kommer öppna. 

– Det är jättebra, men vi får se om vi ser några av dem. Sannolikt behåller nog ALV en större andel av gästerna där nere nu.

Anna Pettersson, som driver Stuneks, säger sig också se en ljusning.

– Det går framåt. I slutet av månaden ser man hur mycket man har tappat jämför med förra året, men jag tycker mig ändå se en ljusning. Vi har haft många från Västervik sedan det här med två timmars bilresa släpptes, säger hon.

Tempos ägare Björn Johansson har pratat med många andra Tempoägare i landet, där situationen inte alls är lik den i Vimmerby. 

– Så kommunen ska ha en stor eloge här. Jag tänker också att när jag öppnar Dagens Vimmerby på morgonen vill jag att det ska pumpa ut: "Hur vill du ha ditt Vimmerby efter coronakrisen? Handla lokalt!" och så vidare.

Gläds åt ALV-beskedet

Mest glada för att Astrid Lindgrens Värld öppnar den 17 juni är kanske hotellnäringen i Vimmerby. Björkbackens vice vd Anneli Rimås sa så här om det beskedet:

– Det är en jättestor sak för oss. Det gör att vi kan höra av oss till sommarpersonalen och äntligen gå ut med något, så i går var det mycket aktivitet. Även om det är ett stort besked för oss, så vet vi inte om det kommer generera så mycket gästnätter, men det är en ljuspunkt i alla fall. Nu finns det ett datum att förhålla sig till.

Joakim Carlqvist, ägare till Stadshotellet, delade den bilden.

– Vi har jobbat utifrån olika scenarion, men vi hade hoppats på en högre öppningsnivå än 1 500 besökare. Vi hoppas att det kan växlas upp ganska snabbt. Jag tror att restaurangerna kommer tjäna lite mer på det än hotellen och att de besökare som kommer söker sig till centrum. 

Han beskrev i övrigt mycket dystra siffror för hotellet.

– I april backade vi 66 procent och i maj 80 procent. Det är rejäla tapp och det är skönt att parken öppnar, så vi har något att jobba mot. Vi har satsat på det här med hemester och det har fallit väl ut. 

Kommunens utvecklingschef Thomas Svärd:

– Vi såg i intervjuer i går att Jocke (Johansson, vd för ALV) har hopp om att kunna accelerera ganska snabbt. Jag känner ändå att signalvärdet är jätteviktigt. Något hopp där framme att hålla fast vid. 

Så går det för mässhallarna

Cecilia Gustafsson från Vimmerby Mässhallar beskrev olika lägen för de olika verksamheter som finns under samma tak. 

– Om vi tittar på Body så är det mycket folk på passen och vi har fått anställa fler tränare. När det gäller fastigheterna har vi full beläggning och likaså när det gäller lägenheterna. Vi hade en del unga som flyttat till sin första lägenhet och blivit av med jobbet, men de lägenheterna har vi hyrt ut igen. Det är tryck på bostäder i Vimmerby. Materialmännen går bra, det är den trenden nu med trädgård och vara hemma och fixa. För Ronjas del ser man positivt på ALV:s öppnande och blickar framåt, sa hon och tyckte att det börjat hända något i Vimmerby:

– Jag tycker det verkar vara mer rörelse. När jag är ute och åker är det mycket rörelse på stan. 

Missar sammanhanget

Näringslivsfrukosten och samtalet gick vidare och Anna Pettersson avslöjade att det blir, likt i maj, en glädjekalender även för juni. 

– Om majkalendern var lite mer mot äldre, så blir junikalendern lite mer mot alla. Vi fortsätter med quiz, med torsdagstorget och att få folk till stan. 

Camilla Sand betonade att det är viktigt att inte uteslutande fokusera på 70-plussarna.

– Alla måste hjälpas åt, alla måste ta en hemester. Hälften av alla i min ålder är utflyttade, men de kanske kommer hem i sommar när det blir att man inte kan åka något särskilt. Då gäller det att trycka på det här, att man går ut och käkar och så vidare. Kampanjerna måste flörta med Vimmerbyborna och inte bara ALV-besökarna.

Marcus Alsér, ordförande för Företagarna i Vimmerby, berättade att cirka 500 presentkort blivit inlösta. 

– Det har genererat 190 000 kronor i försäljning, berättade han och gav en stor eloge till kommunen:

– Ibland tittar man på andra kommuner och tänker att det där skulle vi ha kommit på. Nu är vi den kommunen som har agerat kraftfullt tillsammans. Andra kommuner har inte kommit igång, men vi har visat vilja. Vi ska vara stolta över det, tyckte han.

Marcus Alsér ville inte heller att man ska trycka på att man "stöttar butikerna".

– Det är inte det det handlar om, det handlar om att företagen i Vimmerby betalar skatt till kommunen, att de kan sponsra Vimmerby IF och så vidare. Alla tänker inte på sammanhanget eller nyttan av helheten. Att handla lokalt genererar så mycket mer. När jag får frågor om vad företagarna tycker om rankingen, så är det skitsamma egentligen. Det viktiga är barnomsorg, fritidsaktiviteter och att det finns restauranger. Det måste till en helhet. 

Köpa julklappar lokalt

Något Sandströms butikschef Camilla Sand tog vidare:

– Tänk om företag köper sina julklappar lokalt och lägger de pengarna på företag i närheten, att i år är det lokalt som gäller och inte låter pengarna hamna någon annanstans. 

Vimmerby Tillsammans frukostmöte var slut efter en knapp timme. Men arbetet fortsätter förstås. 

– Nästa vecka har vi utvecklingsråd med kommunala tjänstemän, politiker och ett urval av näringslivet. Då ska vi diskutera hur vi kan växla upp den här gruppen postcorona. Samarbetet behöver fortsätta, sa Thomas Svärd. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: