Anders Eriksson var väldigt nöjd med utfallet av studentlösningen.
Foto: Simon Henriksson
Årets student har föregåtts av mycket diskussioner. Med tanke på förväntningarna på sin egen studentdag är det kanske inte särskilt underligt när coronapandemin har satt käppar i hjulet.
Men nu har studenten firats färdigt i Vimmerby och resultatet av lösningen är gymnasiechefen Anders Eriksson mycket nöjd med.
– Det har fungerat jättebra. Studenterna har skött sig exemplariskt, alla har varit glada, positiva och trevliga trots att det inte alls blev som de trodde när de började gymnasiet. Vi har haft en process på vägen, men nu känns det jättebra, säger Anders Eriksson.
Två anhöriga fick alla studenter ha med sig.
– Vi har fått en del frågor från elever om det inte kan komma fler, men när vi väl har varit här tycker jag att alla anhöriga har varit positiva och tyckt att det är jättebra arrangerat. Det är de enda kommentarerna jag har fått.
"Lite rädda för det"
Det har varit avspärrningar runt hela gymnasiet under studentens tre dagar. Några incidenter har det inte varit, säger Eriksson.
– Vi har varit lite rädda för det men publiken som har varit här har respekterat avspärrningen och det har fungerat. Att studenterna vill kramas och träffas, så är det. Det måste man acceptera.
Känner du i efterhand att ni tog rätt beslut?
– Ja, det är jag ganska övertygad om. Vi har kunnat leva upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ibland har det varit fler än 50, men de har varit utspridda över ett stort område. I början trodde vi inte alls att vi skulle kunna ha det så här.
"Bra beredskap"
Men att man nästa år, om det är möjligt, går tillbaka till en samlad student är han ganska säker på.
– Det är klart att det är maffigare och pampigare när hela innergården är full, men i år med den här lösningen har det blivit väldigt mycket fokus på just den klassen som sprungit ut. Annars är det lätt att varje klass försvinner. Det är inte säkert att det här bara har varit en nackdel. Men när möjligheten kommer ska vi ta tillbaka ett traditionellt utspring.
Och när nästa elaka virus kommer, så har ni en plan?
– Då har vi en bra beredskap. Vissa saker har fungerat väldigt bra och det tar vi med oss i utvärderingen.