Annons:

Sök

Annons:

EFTER STÄNGNINGEN – SÅ MÅNGA JOBB FÖRSVINNER FRÅN ALV

Drygt elva åretruntanställda får lämna Astrid Lindgrens Värld. Foto: Simon Henriksson

EFTER STÄNGNINGEN – SÅ MÅNGA JOBB FÖRSVINNER FRÅN ALV

I slutet av juni stod det klart att Astrid Lindgrens Värld stänger för säsongen. Coronapandemin ser ut att äta upp tio års vinster – och nu står det klart att 450 säsongsjobb och 11,5 åretrunttjänster försvinner.
– Det ligger nog längre fram än jag hoppas tills vi är tillbaka på samma nivå, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

Astrid Lindgrens Värld väntas göra en förlust på 120 miljoner kronor coronaåret 2020. Detta ger förstås effekter både för bolaget och hela Vimmerby med omnejd. 

– Vi tvingas till den här organisationsförändringen på grund av det stora ekonomiska tappet vi kommer att göra under 2020, säger Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld.

Nu står det klart att 450 säsongsjobb försvinner från ALV och att drygt elva åretruntanställda varslas om uppsägning. Enligt ALV motsvarar det 18 200 säsongsjobb i Stockholm och 580 tillsvidaretjänster i samma område. Precis efter att parken stängde berättade Joacim Johansson att mellan 10 och 20 anställda skulle tvingas lämna företaget. 

– När vi stängde var det i någon form en bild vi hade. I slutet av förra veckan blev det klart med antalet och för oss var två parametrar viktiga. Det handlar om att göra de besparingar som är nödvändiga för företaget samtidigt som vi inte dränerar företaget på all den goda kompetens som finns. Det är en balansgång och med de två parametrarna blev det 11,5 tjänster. Det är i det nedre spannet och man ska komma ihåg att det är var femte medarbetare. Det är 20 procent av staben som inte jobbar kvar, säger vd:n Joacim Johansson.

Drygt 50 anställda kvar

Astrid Lindgrens Värld kommer ha drygt 50-talet anställda kvar. Men om detta räcker är förstås för tidigt att säga.

– Vi hoppas det, men det är aldrig bra att tappa goda medarbetare. Det är mer en avvägning för att vi ska kunna stå tillräckligt rustade för nästa år. Det som händer nu är allvarligt för hela regionen. Eftersom vi är en motor inom besöksnäringen är det viktigt att vi får till en lösning där vi kan återhämta oss så snabbt det går, och få till ett bra 2021. Men att de här tjänsterna ska komma tillbaka nästa sommar är inte troligt. Någon eller några av de här tjänsterna kanske blir säsongsanställningar, men det går inte att säga än. Målet är att vända utvecklingen och kunna återanställa igen, säger Joacim Johansson.

Utvecklingsdelen kommer drabbas hårdast. 

– Det är förstås utvecklings- och framtidsplaner som drabbas hårt. Dessa kommer dröja i ett antal år, det kommer ta ett antal år innan vi är tillbaka i det antalet medarbetare vi hade innan den här åtgärden. Satsningen på den nya basutställningen är helt pausad, kring utbyggnad av boende och allt det arbetet är det också helt pausat och även när det gäller konferensplanerna i Saltkråkanbyggnaden är det också helt pausat. Det är kopplat till utvecklingsprojekten där det är helt besparat.

Går det att ha någon uppskattning om när ni är tillbaka i det här antalet anställda?

– Det är nästan omöjligt att säga det. Det ligger längre fram än jag hoppas, tror jag. Man skulle önska att det gick snabbare, men det är på utvecklingsfrågor vi får skära ned. Det vi tappar i år är tio normala år i resultat för oss, så det kommer nog dröja längre än man önskar. Men målbilden är att så snabbt som möjligt komma tillbaka.

Fyra tjänster på Näs

Fyra av tjänsterna försvinner på Näs och resterande i parken.

– Någrav av de här tjänsterna, i och med att vi är ett och samma företag, är gemensamhetstjänster. Vi vill inte kommunicera exakt var tjänsterna är eftersom vi är ett och samma företag. Vi ser det här som en helhet. 

Kommer det här påverka Näs extra hårt?

– Nej, det kan jag inte säga. Det är samma omfattning som i parken, vi är ett och samma företag. Det totala utrymmet för framtida satsningar är oerhört begränsat. Det gäller lika mycket för Näs som för parken. 

Hur är känslan nu?

– Dagarna och veckorna går in i varandra. Många är hårt permitterade, många tar ut semester, så det är inte många inne och jobbar. Vi förbereder invintringen. Det är en märklig känsla, men där är vi. 

Viktigt möte

I förra veckan hölls ett stort möte på ALV med flera viktiga aktörer.

– Det var ett väldigt bra möte och stort engagemang. Vi får se vad som händer de närmaste veckorna eller månaderna. Vi tycker att de stöd som finns inte är branschanpassade. Vi har en årsomsättning på tre månader och det ska vi leva på hela året. Får vi inte möjlighet till det, så måste stöden eller hjälpen vara i paritet till det. Det är det vi säger i branschen. Omställningsstödet nu är i perspektivet tolv månader och jämnare fördelning av omsättning och intäkter. Vi jobbar vidare.

Svenska Nöjesparksföreningen har begärt 1,5 miljarder kronor i statlig ersättning. 220 miljoner av dessa avser ALV:s intäktsbortfall.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: