Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Nu omfattas även ALV av omsättningsstödet – nytt beslut i dag

Joacim Johansson var försiktigt glad över beskedet. Foto: Arkivbild

Nu omfattas även ALV av omsättningsstödet – nytt beslut i dag

Flera aktörer i Vimmerby kommun har tillsammans tryckt på för en ändring. Samma dag som regeringens samordnare för coronans effekter, Anders Ferbe, var i Vimmerby kom beskedet. 
Nu förlängs omsättningsstödet så att även besöksnäringsföretag med sommarsäsong omfattas.  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Under fredagen besökte Anders Ferbe, regeringens samordnare för coronavirusets effekter på näringslivet, Vimmerby på nytt. Han öppnade då för att en ändring var på gång – men han hann knappt komma hem till Stockholm förrän nyheten kom. 

SVT berättade på fredagskvällen att omställningsstödet till företag som drabbats av coronakrisen förlängs. Nu kan stöd sökas även för maj, juni och juli. Det innebär att företag som drabbats särskilt hårt under sommaren – likt Astrid Lindgrens Värld – kan söka omsättningsstöd. 

– Dessa branscher har drabbat särskilt hårt i sommar. På grund av de restriktioner som förbjuder folksamlingar över 50 deltagare har de inte kunnat ha någon verksamhet och vi vill se till att de också får möjlighet att överleva även nästa år. Det handlar framförallt om företag som har säsongsbetonad verksamhet, besöksnäring. Det är dessa som har tappat mest och kommer att ha störst nytta av det här stödet, säger Nyamko Sabuni till SVT. 

Än så länge rör det sig om ett förslag som kommer från regeringen och stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna. 

"Smällen lindras"

Sent på fredagskvällen nådde vi ALV:s vd Joacim Johansson som säger så här:

– Jag har noterat det och av det lilla jag läst så handlar det om nöjesparker. Det är det vi har tryckt på och departementet har fattat att det behöver ses över och att någon förändring behövde komma till. Även om inget är beslutat, så är det väldigt positivt. Men vi får invänta och se mer exakt, säger Joacim Johansson.

Innebär det här att du kan somna lättare än i går kväll?

– Absolut, det gör det, även om man i går kväll också hade förhoppningen att beslutsfattarna skulle förstå vad det här har inneburit. Sedan får vi se, men det de säger i dag är ett steg i rätt riktning. 

Vad kan det här innebära för er?

– Att underskottet kanske inte blir fullt så stort som det hade blivit annars. Smällen lindras något. Men det för tidigt att säga. I någon form kan ersättningen och stödet täcka för den enorma förlust vi gör. 

Är det här ett bevis på att det som har gjorts lokalt här kan påverka?

– Vi har jobbat jättemycket lokalt och regionalt och jag ska inte förminska vårt arbete här i Vimmerby. Det vi har gjort med nöjesparksföreningen har också varit enormt. Kollegorna i Stockholm har uppvaktat regering och riksdags kontinuerligt. Många bäckar små och ju mer vi trycker på desto mer kan hända. Det är en positiv signal men mer behöver göras. 

"Går att påverka"

Förslaget väntas läggas på riksdagens bord i en extra ändringsbudget nästa vecka. Det behöver först godkännas av EU-kommissionen innan det kan tillämpas. Kostnaden beräknas till totalt nio miljarder kronor. 

– Vi vet inte i förväg om det behövs mer eller om det blir mindre i slutändan, det viktiga är att företagen som tappat en stor del av sin omsättning vet att det finns ett stöd att ansöka om, säger Nyamko Sabuni till SVT. 

Maxbeloppet för ett företag är 75 miljoner kronor för maj och 150 miljoner kronor för juni och juli. 

Kristina Alsér, ordförande i Vimmerbys turistförening, gläds åt beskedet på Facebook. 

"Det går att påverka! Och jag är övertygad om att kraftsamlingen i Vimmerby bidragit till dagens regeringsbeslut att omsättningsstödet förlängts så att även besöksnäringsföretag med sommarsäsong omfattas. Det innebär lite andhämtningspaus för den hårt drabbade näringen och skapar möjlighet för fler att övervintra och ger förhoppningsvis energi för att förbereda nästa säsong", skriver hon. 

Under fredagen besökte Anders Ferbe Vimmerby och mer om det kommer i helgen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: