Annons:

Sök

Annons:

Länsstyrelsen:

Yxern mår inte särskilt bra, men Länsstyrelsen kan inget göra, säger Eva Brynolf. Foto: Tino Åberg

Länsstyrelsen: "Jättetragiskt – men vi kan inte agera"

Yxerns regleringsföretag och Älvräddarna har krävt att Länsstyrelsen omedelbart tar beslut om ett föreläggande för att tappningen av sjön Yxern minskas. I går gick kommunalråden i Vimmerby och Västervik ut med nya krav på Länsstyrelsen. – Vi följer den dom som finns. Vi kan inte ändra en vattendom, säger Eva Brynolf, avdelningschef för miljöenheten på Länsstyrelsen.

Situationen för länets största sjö Yxern blir allt mer ansträngd. Under måndagen kallade kommunalråden i Vimmerby och Västervik, Tomas Peterson (M) och Tomas Kronståhl (S), till en pressträff där de förkunnade att deras åsikt är att det snart är för sent att göra något. 

– Vi kräver att Länsstyrelsen också agerar och stöttar oss i det här. Det här är en viktig miljöfråga för hela regionen och för hela landet. Vi kräver att man omedelbart agerar, sade Tomas Peterson (M) och Tomas Kronståhl (S), ordförande i kommunernas kommunstyrelser. 

Tar ställning efter semestern

Under de senaste veckorna har Yxerns regleringsföretag, där Tekniska Verken i Linköping är majoritetsägare, och organisationen Älvräddarna begärt att Länsstyrelsen handlar i frågan om Yxern. Båda har begärt ett föreläggande från Länsstyrelsen som innebär att verksamhetsutövarna får tillåtelse att frångå den uråldriga vattendomen och minska tappningen av sjön. Kammarkollegiet menar att regleringsföretaget har rätt att med en gång minska utflödet från sjön Yxern, med hänvisning till miljöbalken. I augusti ska Länsstyrelsen analysera yttrandet. 

– Vi har fått ett yttrande från Kammarkollegiet om vad man teoretiskt sett kan göra. Det kommer vi ta ställning till efter semestern när vi kan göra en bedömning. De förslag som står där är inget vi själva har kompetens för, därför måste vi upphandla konsulter. Det är en lång och besvärlig väg, men vi ska absolut titta på det och vi har givetvis börjat kika på det, men det är komplicerat, tidskrävande och resurskrävande, säger Eva Brynolf, chef för miljöenheten på Länsstyrelsen. 

Går det att snabba på analyserandet av yttrandet?

– Det gäller att ha folk som kan frågorna på plats och det är många olika infallsvinklar i det här. Vi chefer kan inte göra det själva. Vi har gjort det ställningstagandet att vi gör det först när de är tillbaka från semestern. 

"Måste givetvis lyssna på kommunalråden"

Kommunernas nya skrivelse blir klar den här veckan och kommer att nå Länsstyrelsen inom kort. 

– Vi måste givetvis lyssna på vad kommunalråden säger, vad de har för argument och än en gång pröva om det finns några vägar i den här besvärliga situationen. Vi får beakta det som står i skrivelsen, men nu vet jag ju inte vad det är för krav de ställer och om vi kan möta dem. 

Kommunalråden menar att ni måste agera omedelbart. 

– Vi får titta närmare på det här som sagt och återigen pröva om vi kan göra något annorlunda. Kommunerna har alltid rätt att ställa krav på oss. 

Vissa hävdar att det går att luta sig mot en paragraf i miljöbalken. Hur ser du på det?

– Jag vet att oppositionsrådet i Vimmerby (Ingela Nilsson Nachtweij) uttryckte det och det har vi svarat på. Jag minns inte exakt vad vi svarade, men vi gör inte samma bedömning som hon gör. Vi anser inte att den paragrafen är användbar. 

Är det som händer i Yxern en miljökatastrof?

– Det kan jag inte säga rakt upp och ned. Vi måste utreda det mer och titta på vad som har hänt, det måste experter också göra. Det är experter som kan frågorna i detalj och de ska välja vilka ord som ska användas. 

"Naturligtvis önskvärt"

Flera parter vill att Länsstyrelsen agerar omedelbart. Men enligt Eva Brynolf kan de inget göra. 

– Det är naturligtvis önskvärt att något händer på kort sikt. Vi har jättebekymmer med många sjöar och vattendrag i vårt län och det torra vädret gör det än mer bekymmersamt. Jag förstår att det finns en önskan att något görs akut. 

Och då frågar sig många varför ni inte agerar? 

– För att vi inte anser att vi kan göra det till följd av den vattendom som gäller. Däremot kan mark- och miljödomstolen mycket väl på begäran av verksamhetsutövaren agera, vill de ta ett särskilt miljöansvar kan de vända sig dit. Men Länsstyrelsen kan inte göra det. Vi anser inte att vi kan gå in och ändra en vattendom och det säger mark- och miljödomstolen också. Vi följer den dom som finns, men vi ser hur bedrövligt det är. Vi har hamnat i ett moment 22. 

"Vet precis hur läget är"

Miljöchefen har inte besökt Yxern under sommaren. 

– Personligen har jag inte varit där i år och jag tror inte att någon annan har varit det heller. 

Är det inte läge att se sjön med egna ögon?

– Vi vet precis hur läget är. Som regel får vi nya bilder varje dag och vi har en ganska klar bild över hur det ser ut. 

Vad säger du om att länets största sjö mår så här?

– Det är jättetragiskt. Det är därför vi tittar på om vi kan göra någonting och det är därför vi har tagit hjälp av Kammarkollegiet. Vi ser problemet, men anser oss inte ha något redskap när det finns en gällande dom. Vi vill pröva det via andra vägar, men det här är inget som man löser på en eftermiddag. 

Jämförbar med vattenbristen?

Kommunalråden Tomas Peterson (M) och Tomas Kronståhl (S) tycker att Yxerns situation är jämförbar med vattenbristen på Öland. 

– Jag vill inte ställa de två mot varandra. Vattenbristen på Öland är prioriterat, men Yxern är också prioriterat för oss. Jag vill inte säga att något är mer viktigt. Dricksvattenförsörjningen är förstås viktig, men vi har Yxern på agendan och diskuterar det dagligen. Tyvärr ser vi inga snabba lösningar. 

Vad händer om regleringsföretaget tappar mindre vatten och bryter mot domen?

– Det är svårt att spekulera i. Vi är tillsynsmyndighet, men jag kan inte säga det rakt upp och ned. Får vi en ett klagomål, så måste vi öppna ett tillsynsärende. Men det beror på och jag kan inte spekulera i det. 

När kan vi se en lösning?

– Det kan jag inte svara på i dag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: