Tomas Peterson (M) tycker att Eva Brynolf ska komma till Yxern och titta. Foto: Simon Henriksson
Länsstyrelsens miljöchef Eva Brynolf kunde inte svara på om det som händer med Yxern är en miljökatastrof. Det får kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) att se rött. – Då tycker jag att hon ska komma hit och titta, säger han.
Vattenståndet i sjön Yxern blir lägre och lägre. Både Vimmerby kommun och Västerviks kommun trycker nu på för att något ska hända.
Men regleringsföretaget vill inte bryta mot vattendomen – och Länsstyrelsen menar att domen gäller och att myndigheten inte kan göra något.
– Jag tycker att det är beklagligt. Min uppfattning är att de kan det och vi kommer att överklaga Länsstyrelsens beslut och alternativt göra en direktskrivning till mark- och miljödomstolen för att få en prövning, för att få ner minimitappningen så snabbt som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).
Dessutom kommer kommunerna gemensamt formulera en ny skrivelse till Länsstyrelsen.
– Den är planerad, men kanske inte hinner ske den här veckan. Det är mycket semester och så på personer som vi behöver för att formulera den.
Gillar inte uttalandet
I en intervju med Dagens Vimmerby på tisdagen svarade Eva Brynolf, avdelningschef för miljöenheten på Länsstyrelsen, så här på en fråga om det som sker med Yxern är en miljökatastrof:
– Det kan jag inte säga rakt upp och ned. Vi måste utreda det mer och titta på vad som har hänt, det måste experter också göra. Det är experter som kan frågorna i detalj och de ska välja vilka ord som ska användas.
Ett uttalande som inte gillas av Tomas Peterson (M).
– Då har hon helt enkelt inte varit här och tittat. Nej, det är fel. Då tycker jag att hon ska komma hit och titta.
Vad kan ni göra för att få hit Länsstyrelsen?
– Vi gör vad vi kan och får trycka på med skrivningen att vi vill att de ska komma hit. Det blir bara ännu viktigare att något görs.
"Jag är orolig"
Tomas Peterson är bekymrad över vad som sker med länets största sjö.
– Jag är orolig. Det är alldeles för lågt vattenstånd och det är bekymmersamt. Det kommer ta flera år att läka det här.
Det känns ju som ett moment 22, där alla säger att de inte kan göra något. Vad behöver hända, känner du?
– Det är ju att man sätter sig ner gemensamt, alla parter, och resonerar. Vad kan man göra? Det är de som har möjlighet att ta beslut som måste bestämma sig. Det handlar om regleringsföretaget och Länsstyrelsen.
"Inte kommunens sak"
Magnus Danlid, ordförande i fiskeföreningen, tycker att kommunerna ska utreda hur den sjunkande nivån påverkar djurliv och ekosystemet. Tomas Peterson (M) anser inte att det är kommunernas sak.
– Vi har inte den kompetensen. Det är Länsstyrelsens sak, inte vår sak. Jag tycker att de som tillsynsmyndighet ska göra det.