Tomas Peterson (M) får vänta ända till oktober på diskussionen med Linköpingspolitikerna om Yxern. Bilden är ett montage. Foto: Bertil Andersson/Simon Henriksson
Den 18 augusti träffades flera parter i Vimmerby för ett krismöte om Yxern. Träffen slutade med att ett nytt möte skulle hållas i Västervik så fort som möjligt – men mötet blir inte av förrän den 26 oktober. – Linköpingspolitikerna är inte tillräckligt engagerade, säger Tomas Peterson (M).
Den 18 augusti träffades Vimmerby kommun, Västerviks kommun, Kammarkollegiet, Yxerns Fiskeförening och Länsstyrelsen i stadshuset för att hitta en framkomlig väg för att minska den pågående miljökatastrofen i sjön Yxern.
Mötet blev ett misslyckande och ledde bara fram till ett nytt möte. Till DV sa Tomas Peterson (M) att det nya mötet ska hållas ”så fort som möjligt”.
Så blir det verkligen inte. Mötet dröjer ända till den 26 oktober.
– Det blev alldeles för sent och mötet får i stället ha inriktning på den långsiktiga lösningen och diskussion om att få domen prövad eller uppriven, säger Tomas Peterson (M).
Har inte tid
På mötet ska Länsstyrelsen, Västerviks kommun, Vimmerby kommun, Tekniska verken och Regleringsföretaget närvara. Skälet till att mötet blev så sent är späckat schema alternativt låg prioritering från Linköpingspolitikerna.
– Både jag och Tomas (Kronståhl, Västerviks kommunalråd) kunde haft det här mötet när som helst, för vi tycker att det är så pass viktigt, men Linköpingspolitikerna har inte haft den möjligheten.
Hur ser du på det?
– Man är inte tillräckligt insatt och inte tillräckligt engagerad i frågan. Det är synd.
”Blir gråtfärdig”
Om det finns så mycket till sjö att rädda den 26 oktober återstår att se. Regleringsföretaget självt tror att de kommer veva upp luckorna och därmed orsaka maximal tappning av sjön i mitten av september.
Ganska snart lär sjön vara nere på sin tröskelnivå på 88,98 meter över havet. I dag ligger sjön på cirka 90,25 meter.
– Då lär vi få se en så låg sjö att det inte rinner något vatten överhuvudtaget om man verkställer på det sätt som man säger att man ska göra. Det kan bli en dramatisk skillnad, man blir gråtfärdig när man tänker på det. Jag är verkligen kritisk till att man ska dra på för fullt när sjön är så här låg. Det är jättekonstigt.
Kan sjön hämta sig från det?
– Den har varit så här lågt vid något tillfälle tidigare, men det kommer få en påverkan i flera år framöver. Vi ser också att sjön växer igen fort.
Vill se naturlig reglering
Ingela Nilsson Nachtweij (C) är optimistisk om att nå en långsiktig lösning den 26 oktober.
– Det är väldigt bra att vi politiker i kommunen är överens i den här frågan och mötet kommer att handla om hur det blir på lång sikt. På kort sikt hjälper det inte att ha ett möte den 26 oktober, då har vi redan sänkt sjön ytterligare en meter.
Oppositionsrådet tror att det kan gå fort att ändra vattendomen om alla parter kan komma överens.
– Jag hoppas att alla inbjudna förbereder sig minutiöst så att vi kan få en naturlig reglering av sjön. Som jag uppfattar det när jag pratar med folk så är inte Regleringsföretaget intresserad av att hålla på med dammluckorna hur länge som helst, säger Nilsson Nachtweij och fortsätter:
– Det vi behöver göra är att räkna ut hur hög tröskeln ska vara och höja den. Det är en modern lösning. Vi kan inte ha den här omoderna vattendomen och den 29 juni sa Regleringsföretaget att de vill få till en modern vattendom. En uträkning visar att en naturlig reglering av sjön minskar kraftverkens kapacitet med fem-tio procent och det hoppas jag att man kan acceptera.
Hur ser du på att mötet blir så sent?
– Det är synd. Jag har framfört att det är jättebråttom.