Annons:

Sök

Annons:

LOKALA RESTRIKTIONER INFÖRS I ÖSTERGÖTLAND –

Nu införs skärpta restriktioner i grannlänet Östergötland. Foto: MostPhotos

LOKALA RESTRIKTIONER INFÖRS I ÖSTERGÖTLAND – "AVSTÅ FRÅN ATT HANDLA I BUTIKER"

Nu införs lokala restriktioner i grannlänet Östergötland. Det berättar Folkhälsomyndigheten på sin pressträff i dag.
– Vi har en bred smittspridning i samhället, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Annons:

Restriktionerna har sedan tidigare skärpts i Uppsala och Skåne. I dag skärps restriktionerna i ytterligare tre regioner: Stockholm, Västra Götaland och grannlänet Östergötland. 

– Situationen är väldigt lik den i Stockholm och Västra Götaland. De sista två veckorna har vi haft en kraftig ökning av slutenvårdspatienter och en sakta ökning av personer som behöver IVA-vård. Vi har jobbat mycket med smittspårning, provtagning och information till allmänheten, ändå ser vi den här ökningen hela tiden. Vi ser kluster spritt över samhället, inom förvaltningar, inom vården och inom idrotten. Vi har en bred samhällsspridning och måste tala om detta tydligt, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

De skärpta lokala restriktionerna kommer att gälla i tre veckor till att börja med. 

– Resultatet är av att alla inte håller fysiskt avstånd. Den 1 oktober var fem procent av de provtagna smittade, nu ligger vi mellan 15-20 procent. Det är en hög siffra jämfört med våren också. Nu krävs en kraftsamling för alla som bor i regionen. 

50 personer står kvar

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell:

– Nu innebär det att man ska avstås från att vistas i butiker och köpcentrum. Man måste givetvis kunna handla livsmedel och besöka Apotek, men man ska hålla nere de fysiska och sociala kontakterna. Mycket pågår i privata fester, som after work och liknande. Det måste vi gemensamt dra ned på under den här perioden. Tävling, cuper och liknande är sådana samlingar vi nu måste avstå från. Vi måste jobba mer hemifrån, säger Tegnell.

– Vi har en allvarlig situation och ett virus vi inte kan hantera. Resultatet beror på hur vi beter oss. Vi ser smittspridning och personer som blir allvarligt sjuka. Vi måste försöka hindra smittspridningen så gott det går och hinner med i tid. Vi ber och bönar till alla att tänka till i varje stund. 

Landshövding Carl Fredrik Graf i Östergötland meddelar att publiktaket på 50 personer behålls även i Östergötland. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: