Barn- och utbildningschefen Birgitha Sahlin anser att kommunen är på väg åt rätt håll. Foto: Vimmerby kommun
Vimmerby kommun tappar från plats 209 till 244 på Lärarnas Riksförbunds skolranking. Barn- och utbildningschefen Birgitha Sahlin vill inte dra för stora växlar av rankingen. – Vi är absolut på väg åt rätt håll, skriver hon i ett mejl.
2017 skulle Vimmerby kommun vara landets bästa skolkommun. Det målet slopades förra året. I stället skulle kommunen vara bäst i riket 2020.
Men även det målet ser ut att vara långt borta. På Lärarnas Riksförbunds ranking över den svenska skolan – som kom i dag – tappar Vimmerby mark. Vimmerby rankas som den 244:e bästa skolkommunen av Sveriges 290 kommuner. Det är en försämring med 33 platser.
– Generellt har vi sett att vi som liten kommun ska hantera jämförelser med andra med mycket stor försiktighet. En liten förändring kan ge stor effekt på vissa indikatorer och följaktligen påverka rankingsiffror mycket. Därför är det viktigt att analysera värdena bakom själva rankingen. En annan viktig del som man behöver ha i åtanke är att resultaten oftast grundar sig på värden som kan vara upp till två år gamla. Just den här rankingen bygger på en blandning av värden från både 2014 och 2015, skriver Birgitha Sahlin, barn- och utbildningschef i Vimmerby kommun, i ett mejl.
"Problem i hela landet"
Rankingen som presenterades på tisdagen bygger på fem olika kategorier: elevresultat, likvärdighet, resursanvändning, lärarlöner och lärarbehörighet.
När det gäller elevresultat är Vimmerby 168 i landet och när det gäller likvärdighet 163. Lönerna är också fortsatt lägre i Vimmerby än i många andra kommuner. Vimmerby hamnar på plats 233 i löneligan. När det gäller lärarbehörigheten hamnar Vimmerby på 128:e plats.
– Vi kan här se att Vimmerby kommun klättrar uppåt inom kategorierna elevresultat (+41 platser) och lärarlöner (+21). Kommunen sjunker inom kategorin lärarbehörighet (-28), men ligger ändå på den övre halvan i landet. Sänkningen beror på att det är svårt att få tag på legitimerade lärare i alla ämnen i grundskolan. Detta är ett problem i hela landet, men framförallt i mindre kommuner, skriver Sahlin.
Allra sämst är resursanvändningen. Där hamnar Vimmerby på plats 274. När det gäller likvärdigheten tappar Vimmerby 111 platser på rankingen.
– Den lägsta placeringen hamnar inom kategorin resursanvändning (-45) där Vimmerby kommun hamnar på plats 274. Detta beror på en felaktig bedömning av overheadkostnader på en övergripande kommunnivå. Detta har gjort att posten ”övriga kostnader” var för hög i räkenskapssammandraget för 2014, vilket ställer till det i flera olika jämförelser. Från 2015 är siffrorna återigen korrekta, vilket medför att både verkligheten och nästa års ranking kommer att se bättre ut. Kategorin ”likvärdighet” baseras bland annat på hur lika skolornas resultat är. Den stora sänkningen (-111) inom kategorin likvärdighet beror på att resultaten just vårterminen 2015 i årskurs nio skilde sig mycket åt mellan skolorna. Åren innan har det inte varit en lika stor skillnad och vi kan även se att skillnaden har minskat om vi tittar på årets resultat.
"På väg åt rätt håll"
Birgitha Sahlin tycker inte att det är några överraskningar i rankingen.
– Vår slutsats är att det inte är några överraskningar i rankingen, utan att resultat och löner går åt rätt håll, men att vi har en del kvar att jobba med vad gäller likvärdigheten i kommunens skolor.
Du känner, trots de senaste årens placeringar i liknande mätningar, att ni är på väg åt rätt håll?
– Ja, vi är absolut på väg åt rätt håll. Vårt mål är tydligt och vi vet vart vi ska. Ibland har vi motvind och då får vi likt segelbåtarnas besättningar kryssa istället för att sätta spinnakern och slöra mot målet. Och då tar det lite längre tid.
Jämför med idrotten
Barn- och utbildningschefen tycker fortfarande att det är rimligt att sikta på att vara landets bästa skolkommun 2020.
– "Tillsammans når vi toppen" är det arbetssätt som BUN beslutat att vi ska ha för att kunna nå målet att bli landets bästa skolkommun. Gör jämförelsen med idrotten – hur skulle det gått om Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg eller varför inte Sara Sjöström hade nöjt sig med att bli bland de bästa eller komma till en final? För mig är det naturligt att vi alla ska ha siktet inställt på att bli bästa skolkommun, sedan kan det kanske ta lite längre tid än vad både jag och andra både arbetar för och önskar.
Dagens Vimmerby har varit i kontakt med BUN:s ordförande Lis Astrid Andersson, som ska återkomma senare.