Lisa Labbé Sandelin säger att siffrorna just nu är svårtolkade.
Foto: Anders Blank
Den 24 november trodde länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin att vi kunde vara på en platå inom en vecka. Nu är det inte säkert längre.
– Jag vågar egentligen varken säga bu eller bä om läget. Jag hade trott att det skulle ha bromsat in mer, men vi behöver någon vecka till innan man kan säga något. Det som gör det så komplicerat är att det är en stor eftersläpning i statistiken. Förra veckan uppdagades det att det externa laboratoriet som analyserar självtester hade en fördröjning på provsvaren. Det ska vara i fas nu, men sista veckan har vi haft dagar med jättemånga nya fall och vissa dagar med färre fall. Siffrorna har varit väldigt hoppiga, så det är svårt att uttala sig. Det har inte riktigt stabiliserat sig som jag trodde, men när Folkhälsomyndighetens veckostatistik kommer får vi nog mer den sanna bilden över läget, säger Lisa Labbé Sandelin.
Det är svårt att veta var den här veckan kommer ta vägen, menar hon.
– Det blev totalt fler fall förra veckan än jag hade väntat mig. Det kan bero på att vi fått in smittan inom vård och omsorg och där görs fortfarande noggrann smittspårning. Delvis kan det vara det som syns i statistiken, men siffrorna är lite för osäkra.
När kan vi nå en platå?
– Jag vågar inte säga det. Plötsligt är det 17 nya fall och sedan 134. Hur ska man tolka det? Om man tittar på de senaste sju dygnens medelvärde så gick det upp förra veckan, nu ligger det åtminstone lite mer plant. Men jag vågar inte säga det riktigt. Det beror på eftersläpning och att jag inte riktigt litar på statistiken. Man behöver några dagar till för att kunna se trender.
Svårare i norr
Smittspårning pågår fortfarande inom vård och omsorg.
– Annars sköter mycket sig själv nu. Det är endast utökad smittspårning i vård och omsorg. Till skolor och andra verksamheter går det ut mycket informationsmaterial och är man positiv får man omfattande information om hur man ska agera. Om eller när det lugnar ned sig inom vård och omsorg kan man kanske plocka upp andra verksamheter igen. Samtidigt börjar skolor och liknande få rutin på hur man ska hantera.
Chansen att kunna testa sig för pågående covid-19-infektion ska vara goda, säger Labbé Sandelin. Men det är något svårare i norra delen av länet.
– Det är inte mitt bord, men eftersom det är mycket aktivitet i norr kan det vara svårare där.