Hundratals asylsökande i Hultsfred har i flera år arbetat gratis och utan försäkringar med renovering av det kommunala bostadsbolaget Hultsfred Bostäders lägenheter för Migrationsverkets räkning. Det visar en granskning Sveriges Radio Kalmar gjort.
Efter att EU-projektet Ta Tillvara tog slut 2011 har Hultsfreds Bostäder – det kommunala bostadsblaget – och Migrationsverket fortsatt att driva projektet i egen regi. Projektet gick ut på att asylsökande renoverade de lägenheter Migrationsverket hyrde av det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds Bostäder.
Totalt handlar det om 150 lägenheter som asylsökande renoverat. Genom projektet har Migrationsverket och Hultsfreds Bostäder sparat pengar. Bostadsbolagen genom att de inte har behövt betala för renoveringar, Migrationsverket genom att myndigheten inte har behövt betala de extrakostnader som ofta tillkommer när lägenheter hyrs till asylsökanden. Dessa lägenheter slits ofta mer än andra, bland annat på grund av det ofta flyttar ut och in folk, uppger Sveriges Radio Kalmar.
I våras stoppade Migrationsverket projektet, bland annat för att det var oklart vem som ansvarade för de asylsökande när de jobbade med renoveringarna. Migrationsverket har inlett en internutredning om projektet.
– Jag renoverade lägenheter och såna grejer, rev tapeter, bredspacklade och målade, säger Sivakaram Iyathurabi, som arbetade gratis i projektet i ungefär fem år.
"Flera miljoner"
Bostadsbolaget stod för det material som användes vid renoveringarna och Migrationsverket anställde en snickare som var arbetsledare för de asylsökande. Några av de asylsökande som ingick i projektet har fått arbete som fastighetsskötare eller snickare efter praktitiden, bland annat Sivakaram Iyathurabi, skriver Sveriges Radio Kalmar.
Ekonomiskt har det handlat om stora pengar.
– Tillsammans med Migrationsverket och staten är det flera miljoner eftersom det har pågått en längre tid. Det är mycket pengar det är frågan om, säger Nicke Wainebro, vd för Hultsfreds Bostäder.
Migrationsverkets enhetschef Jan Ekdahl har avböjt att kommentera.
Efter att projektet avslutats har bostadsbolaget anställt tre fastighetsskötare/snickare. Det beror enligt bolaget på att fastighetsbeståndet har ökat.
Hultsfreds bostäder har också anlitat fler entreprenörer för att renovera och underhålla sina lägenheter.
– De gör allt det här jobbet, säger Nicke Wainebro.
Migrationsverkets enhetschef Jan Ekdahl har erbjudits att kommentera projektet och internutredningen men har avböjt.
Fotnot: Hultsfred Bostäders vd Nicke Wainebro har lämnat följande kommentar per mejl till Dagens Vimmerby: "De asylsökande som var i projektet var försäkrade genom kammarkollegiet, alltså hade Migrationsverket arbetsmiljöansvaret för hela projektet. Målaren som är intervjuad var i projektet ca 2 år, han anställdes 2011 hos Hultsfreds Bostäder som målarlärling, ingen annan har anställts som snickare eller fastighetsskötare. Pengarna är svårt att bedöma hur mycket det rör sig om, vi skulle ju inte ha gjort dessa renoveringar, vi har våran vanliga ytskiktsrenovering med 12-årsintervaller. De anställningar vi har gjort nu i höst beror på utökning av fastighetsbeståndet samt ersättningar av personal som har slutat. Vi har inte varit i något behov att anlita entreprenörer i större utsträckning än tidigare".