Annons:

Sök

Annons:

Rektorn om att

Josephine Svensson är mörkrädd över den senaste challengen i ungdomarnas värld. Foto: Arkivbild

Rektorn om att "tafsardagen" närmar sig: "Jag blir mörkrädd"

Polisen har gått ut och varnat för en så kallad challenge i sociala medier. "Tafsardagen" innebär att killar uppmanas tafsa på tjejer i skolan och sprida filmer på övergreppen.
– Jag blir mörkrädd, säger Josephine Svensson, rektor på AL-skolan.
Samtidigt ifrågasätter Jack Werner, medgrundare till Källkritikbyrån, om utmaningen över huvud taget existerar. 

Annons:

Polisen har under en period varnat återkommande för en ny så kallad challenge i sociala medier, som benämns som "tafsardagen". Det innebär att killar uppmanas att tafsa på tjejer i skolan och sedan sprida filmer på övergreppen. 

Det kan vara ett flertal olika brottsliga gärningar som man gör sig skyldig till. Josephine Svensson är rektor på Astrid Lindgrens skola 7-9 och är oroad inför den 15 april, säger hon.

– Det är klart att jag är orolig för det. Vi kommer att prata om det under tisdagen. Informationen från polisen kom under påsklovet och därför kommer vi framför allt prata om det på elevernas mentorstid. Vi upplyser eleverna om vad som kan hända om man hamnar i en sådan situation, säger Josephine Svensson.

Fördel med mobilfri skola

Att AL-skolan är mobilfri ser Josephine Svensson som positivt i sammanhanget.

– Det är jätteskönt, men vi har ändå ett ansvar att informera om det här och försöka få eleverna att förstå hur fel det är. Vi har faktiskt en tid hållit på något som kallas för "är detta delbart" på mentorstiden, som handlar om just det här med att ta och dela nakenbilder. Det är så att polisen har gjort ett jättebra förjobb rent generellt kring de här frågorna och det är ett utbildningsmaterial från polisen som vi använder oss av. Det passar väldigt bra i sammanhanget, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det alltid svårt med såna här challenges eller utmaningar, eller vad man ska kalla det, för ibland kan det bli att man fångar intresset genom att informera om det. Men vi måste prata om det och försöka förebygga det.

Kommer ni ha extra vaksamhet den 15 april?

– Vi har extra vaksamhet från och med i dag (läs: i går) och håller extra span på om det dyker upp mobiltelefoner. De som har distansundervisning är svårare att nå förstås, men de som är på plats kan vi prata desto mer om. Vi har alltid vaksamhet på det här, men det blir lite extra mycket nu när det är något sånt här på gång. 

"Blir mörkrädd"

Josephine Svensson är oroad, men hoppas inte att några elever hoppar på utmaningen.

– Tyvärr finns det nog elever som kan göra det och man har en inställning om att det inte är så farligt. Man är inte införstådd med konsekvenserna riktigt. Det är också oroväckande att det figurerar olika datum.

Vad tänker du om att en sån här utmaning sprids?

– Jag blir mörkrädd. Det är både kvinnoförnedring och diskriminering. Det visar tyvärr vilken påverkan sociala medier har på våra ungdomar och det är läskigt att vi är så lättpåverkade. Det är obehagligt att det är så många läskiga och olagliga saker som det blir såna här challenges av. Det är inte klokt. 

Hon upplever ändå att sexuella trakasserier inte ökat.

– Den fysiska kontakten har minskat och det var på ett annat sätt för. Stopp min kropp och metoo har varit väldigt bra och fungerat väl upplysande. Det är jätteviktigt att det blir fokus på just sånt här. Sedan är det en annan sak med sociala medier, där ungdomar hänger mest. 

Uppmärksammas

Josephine Svensson hoppas att vårdnadshavare pratar med sina barn om hur fel det här är.

– Vi vill gärna att man uppmärksammar det här hemma. 

Men Jack Werner, som är medgrundare till Källkritikbyrån, är kritisk till rapporteringen från media om de varningar som polisen och skolor gått ut med. Han ifrågasätter om uppmaningen över huvud taget existerar.

– Vi har inte sett ett enda fall av en primärkälla, alltså den faktiska uppmaningen i sig, säger Jack Werner till SVT.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: