Annons:

Sök

Annons:

Nuvarande chefen på skolan: ”Blir bestört”

En verksam lärare i Vimmerby kommun utsattes för mobbing av sina kollegor. Foto: Jakob Karlsson

Nuvarande chefen på skolan: ”Blir bestört”

En lärare på en skola i Vimmerby kommun har blivit utsatt för kränkningar av sina kollegor under lång tid. Nu är enheten mitt inne i ett stort arbete för att förbättra arbetsmiljön. – Vi har nog kommit en bra på vägen, säger rektorn.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I lördags berättade Dagens Vimmerby att en lärare på en skola utsatts för upprepade kränkningar av sina kollegor under lång tid. Kommunen fick en anmälan om kränkande särbehandling i somras och begärde en opartisk utredning.

De två utredarna riktar hård kritik mot arbetsplatsen och dess dåvarande chef. Den nuvarande chefen säger så här om fallet.

– Det man kan säga är att man blir bestört med tanke på alla inblandade. Det är ingen som är någon vinnare i den här situationen och jag reagerade ganska starkt när jag läste utredningen. Det är beklagligt att det här har fått förekomma och det knepiga är att det hållit på lång tid. Jag fick ta tag i situationen när jag tillträdde som chef och vi har hanterat det så skyndsamt som det bara går.

”Då kan det hända”

Den dåvarande chefen kritiseras för att ha reagerat för sent och med fel åtgärder. Nuvarande chefen vill inte kommentera sin företrädare.

Hur har det här kunnat hända?

– Det finns flera olika faktorer, men det handlar om människor och då kan det hända. Jag tror aldrig att man helt kan försvara sig emot det. Det man kan göra är att jobba så mycket förebyggande som möjligt, men man kan inte styra över människor helt och hållet. 

Vad har främst brustit?

– Det handlar om hur man har hanterat det från ledningen. Vi har skyldigheter både som arbetsgivare och arbetstagare och det hade behövt synliggjorts tidigare.

 ”Svårt att mäta”

I utredningen framkommer det att arbetsmiljön varit dålig på enheten. En konsult ska arbeta med att förbättra situationen.

– Det har varit olika insatser och jag kan inte diskutera exakt vad som gjorts i det här ärendet. En konsult kommer jobba med hela personalstyrkan, men det handlar mer allmänt om hur vi vill ha det på vår arbetsplats. Arbetsmiljön hanterar vi utifrån de policys vi har och vi har mycket utbildningar för chefer och skyddsombud.

Känner du att åtgärderna gett effekt?

– Det är svårt att mäta än så länge. Jag ser med ljust hopp framåt, men det är en process att ta sig dit och det gäller att alla är med på samma tåg. För att kunna förändra en arbetsmiljö till det bättre gäller det att alla har ett gemensamt mål i sikte och gör sitt bästa utifrån sin utgångsposition. Vi har nog kommit en bra bit på vägen, det viktigt är att vi har fokus på vårt uppdrag och eleverna.

Vilka åtgärder har satts in för de inblandade?

– Det vill jag inte kommentera.

Hur är stämningen på arbetsplatsen?

– Det har påverkat en del mer än andra. Det är både och. Sedan är det många som inte alls känner sig bekanta med det här. På så sätt är det ingen utbredd situation så som man kanske kan tro när man läser det som är skrivet kring det.

Ska informera eleverna

Nuvarande chefen anser att eleverna inte har påverkats av situationen.

– Det är svårt att säga, men det är inget som har märkts särskilt mycket.

Har eleverna informerats?

– Inte ännu, men det kommer vi göra till vårdnadshavare och elever.

Hur väl rimmar det här fallet med målsättningen att bli Sveriges bästa skolkommun?

– Skolvisionen kan politiken svara på, men vi vuxna måste hålla fokus på det arbete vi är här för. Vi behöver ta vårt ansvar som vuxna för skolan.

Har situationen något med hög arbetsbelastning att göra?

– Nej. 

Hur mår de inblandade?

– Jag vill inte kommentera det med respekt för alla inblandade.

Här kan du läsa hur personalchefen Monica Bergh ser på skandalen. 

Rättelse: På ett ställe i texten stod det att den nuvarande chefen får kritik i utredningen. Det är helt fel. Den som kritiseras är den dåvarande chefen. Vi beklagar felskrivningen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: