Annons:

Sök

Annons:

MEDARBETARE PÅ VEMAB UTKÖPT FÖR MILJONBELOPP

Vemabs vd Olle Fogelin anser att utköpet var den bästa lösningen. Foto: Jakob Karlsson

MEDARBETARE PÅ VEMAB UTKÖPT FÖR MILJONBELOPP

En av de medarbetare som flyttades från återvinningscentralen har blivit utköpt. Enligt dokument som DV tagit del av handlar det om en kostnad på cirka en miljon kronor för det kommunala bolaget.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var under inledningen av 2023 som samtliga medarbetare på Återvinningscentralen i Vimmerby tvingades lämna sina dåvarande tjänster för att istället utföra nya uppdrag inom VEMAB. En av de medarbetarna har nu blivit utköpt.

Anställningen upphörde den 30 november och medarbetaren får 24 månadslöner samt 75 000 i omställningsbidrag. Den totala kostnaden för VEMAB landar på cirka 1 050 000 kronor, arbetsgivaravgift inkluderat.

Kostat miljonbelopp

Utöver det får medarbetare sina sparade semesterdagar och komptimmar i en klumpsumma. Medarbetare får rätt till avgångsvederlaget oavsett om hen får ett nytt jobb och i och med avtalet frånsäger sig hen även sin företrädesrätt till ny anställning i VEMAB.

Sedan 1 mars 2023 drevs Återvinningscentralen av en privat aktör som hyrdes in. I september bedömdes kostnaden för åtgärden bli 1,5 miljoner – och då hade man inte räknat med lönekostnaderna för de tre personer som flyttades till andra uppgifter. Idag har återvinningscentralen återigen egen personal från VEMAB.

VEMAB har inte velat kommentera varför personalen flyttades.

– Det vill jag inte kommentera, det handlar om enskilda fall och det ska inte vi som arbetsgivare kommentera, sa Fogelin till vår tidning i mitten av juli. 

”Det är det sista man väljer”

Olle Fogelin menar att bolaget tömt ut alla alternativ i det enskilda fallet.

– Det var den bästa lösningen som vi kunde komma fram till kan man säga. Ibland så funkar det inte och då försöker man att lösa det på olika sätt under en period. Och i vissa fall så kommer man inte vidare och då behöver man skiljas åt.

Kom initiativet till lösningen från arbetsgivaren?

– Ja, det gjorde det.

Varför kunde ni inte hitta andra arbetsuppgifter?

– Jag vill egentligen inte gå in i detalj på det i omsorg om vår före detta medarbetare då vi har gjort ett antal försök att få liksom ordning på detta och du har ju också sett avtalet och det är ju inte gratis att komma överens med fackliga bitar utan det kostar en slant och det gör vi ju inte utan skäl. Det är det sista man väljer.
Hur ser du på prislappen med tanke på er betydligt svårare ekonomi?

– Det är en förhandlingslösning som vi kom fram till och vi använder ju vår arbetsgivarorganisation och medarbetarna använder sina fackliga bitar och så är det ju en förhandling om det.

Väger du in ert svåra ekonomiska läge i ett sådant beslut?

– Det är klart att man får se till helheten, men jag har egentligen ingen mer kommentar till det utan jag har känt att vi måste göra det där.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: