Annons:

Sök

Annons:

Kommunens overheadkostnad steg med 78 procent

VImmerby kommuns övergripande kostnader steg med 78 procent förra året. Foto: Jakob Karlsson

Kommunens overheadkostnad steg med 78 procent

Kommunens övergripande kostnader var nästan dubbelt så höga 2014 som 2013. De största anledningarna är en ökad pensionsskuld och inga utbetalade försäkringspremier, så kallade AFA-pengar.

Annons:

Overhead-kostnader är kommunens övergripande kostnader. Exempel på verksamheter som ingår i OH-kostnaderna är interna projekt, media- och serviceenheten, postservice, vaktmästeri, informationsenheten, arkivenheten, ekonomiavdelningen, personalavdelningen, administrativa avdelningen, vissa fackliga kostnader, anslag till Itsam, cafeteria, lokalvård och finansiella kostnader.

2013 låg Vimmerby kommuns OH-kostnader i SCB:s räkenskapssammandrag, den så kallade SCB-nyckeln, på 42,3 miljoner. Ökningen under 2014 är närmast svindlande. Utgifterna ökade med hela 78 procent och stannade på 76,2 miljoner kronor.

AFA-pengar igen 2015

Ökningen på 36 miljoner kronor förklaras främst av två poster. Dels uppräknades kommunens pensionsskuld sedan kommunen bytt förvaltare och dels fick Vimmerby, precis som alla andra kommuner, inga så kallade AFA-pengar utdelade förra året. De posterna står för cirka 26 miljoner av ökningen; 11,5 miljoner för ökad pensionsskuld och 13,5 miljoner i uteblivna AFA-pengar.

De övriga åtta miljonerna är inte specificerade, utan beror på kostnadsökningar inom bland annat de enheter som räknades upp ovan.

För 2015 lär overheadkostnaderna minska något då kommunen väntas få cirka 7,5 miljoner i AFA-pengar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: