Annons:

Sök

Annons:

TERRORMISSTÄNKT VIMMERBYBO KVAR I HÄKTET

Det var på Arlanda som den unge Vimmerbybon greps i början av juni. Foto: MostPhotos

TERRORMISSTÄNKT VIMMERBYBO KVAR I HÄKTET

Den Vimmerbybo som misstänks för grova terroristbrott blir kvar i häktet. Det framgår av häktningsbeslutet från Attunda tingsrätt i dag. 

Annons:

Redan tidigare i veckan kunde vår tidning berätta att Per Lindqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, inte var redo för att gå till åtal. Han berättade i stället att han skulle begära mannen i 20-årsåldern häktad på nytt. 

En ny framställan lämnades på torsdagen in till Attunda tingsrätt och enligt ett häktningsbeslut vår tidning tog del av nu på torsdagseftermiddagen blir den unge Vimmerbybon kvar i häktet. 

Åklagaren har nu fått till den 21 augusti på sig att väcka åtal i ärendet. 

”Det är uppenbart att förhandling innan den tid för åtal tingsrätten har bestämt skulle vara utan betydelse”, går det att läsa i häktningsbeslutet.

Vimmerbybon är fortsatt häktad med restriktioner enligt beslutet. Det handlar om inskränkningar i rätten att placeras med andra intagna, att vistas i gemensamhet, att ta emot besök, att stå i förbindelse med andra genom elektronisk kommunikation samt att sända eller ta emot försändelser.

Greps på Arlanda

Vimmerbybon greps i början av juni på flygplatsen Arlanda av Säkerhetspolisen. Han ska då ha varit på väg att lämna landet för att utföra terrorism, enligt misstankarna. Vimmerbybon misstänks även för grov finansiering av terrorism samt deltagande i terroristorganisation. 

Brottstiderna är satta under december och januari för de senare brotten och den 1 juni för själva resan. Till vilket land och till vilken terroristorganisation mannen var på väg är okänt. Brottsplats för både finansieringen och deltagandet är dock mannens egen bostadsadess i Vimmerby.

Sedan tidigare har den unge mannen endast fått en ordningsbot för hastighetsöverträdelse sommaren 2022.

Mannens försvarsadvokat är belagd med yppandeförbud och åklagare Per Lindqvist har inte heller velat lämna några kommenterarer kring hur utredningen framskrider. Den unge Vimmerbybon har nekat till alla anklagelser. Vår tidning har sökt Per Lindqvist för en kommentar. 

HÄR kan du läsa mer om fallet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: