Annons:

Sök

Annons:

TERRORMISSTÄNKT VIMMERBYBO FÅR STANNA I HÄKTET

Den terrormisstänkte Vimmerbybon greps på Arlanda i början av juni i år. Foto: MostPhotos

TERRORMISSTÄNKT VIMMERBYBO FÅR STANNA I HÄKTET

Åtal skulle väckas den 21 augusti. Så blir det inte. Nu är i stället den unge Vimmerbybon som misstänks för grova terroristbrott omhäktad. Det framgår av häktningsbeslutet från Attunda tingsrätt. 

Annons:

Det var i början av juni som Vimmerbybon greps på flygplatsen Arlanda av Säkerhetspolisen, Säpo. Han ska då ha varit i färd med att lämna landet för att utföra terrorism, enligt misstankarna. 

Vimmerbybon misstänks även för grov finansiering av terrorism samt deltagande i terroristorganisation.

Brottstiderna är satta under december och januari för de senare brotten och den 1 juni för själva resan. Vilket land och vilken terroristorganisation mannen var på väg till är okänt. Brottsplats för både finansieringen och deltagandet är dock mannens egen bostadsadress i Vimmerby. 

I princip ostraffad

Den unge Vimmerbybon, som är i 20-årsåldern, är sedan tidigare i princip helt ostraffad. Han ska endast ha fått en ordningsbot för hastighetsöverträdelse sommaren 2022. Nyheten om att han gripits för dessa brott slog ned som en bomb i början av sommaren och många som känt mannen tidigare var djupt chockade.

Mannen häktades första gången den 5 juni och blev på nytt häktad den 3 juli. Cirka tre veckor senare omhäktades han igen och då fick åklagaren på sig till den 21 augusti att väcka åtal i ärendet. 

Häktas på nytt

Men inte heller den här gången väcks något åtal mot honom. Under måndagen lämnades en ny framställan om förlängd åtalstid in och då blev mannen också på nytt häktad. Det framgår av häktningsbeslutet från Attunda tingsrätt. 

Nu har Per Lindqvist, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, fått till 18 september på sig att väcka åtal. 

"Det är en uppenbart att förhandling innan den tid för åtal tingsrätten har bestämt skulle vara utan betydelse", går det att läsa i häktningsbeslutet. Beslutet kan dock överklagas till Svea hovrätt, men genom sin advokat har man gått med på åtalsförlängningen.

Belagd med yppandeförbud

Vimmerbybon är fortsatt häktad med restriktioner enligt beslutet. Det handlar om inskränkningar i rätten att placeras med andra intagna, att vistas i gemensamhet, att ta emot besök, att stå i förbindelse med andra genom elektronisk kommunikation samt att sända eller ta emot försändelser.

Mannens försvarsadvokat är belagd med yppandeförbud och åklagare Per Lindqvist har inte heller velat lämna några kommenterarer kring hur utredningen framskrider. Den unge Vimmerbybon har nekat till alla anklagelser. Vår tidning har sökt Per Lindqvist för en kommentar. 

HÄR kan du läsa mer om fallet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: