Den nya utställningen på Stadsmuseet Näktergalen går under namnet ”Bygdens sång – om att leva och verka på landsbygden”. Gunilla Gustafsson har intervjuat flera personer som är eller har varit verksamma på landsbygden, tagit del av deras tankar kring av yrkesval och presenterar nu intervjuerna i textform på stora vepor.
– Det är en annorlunda utställning. Tidigare utställningar har mestadels bestått av föremål och den här gången är det mycket texter. Ibland är det väl så att man får förnya sig och våga göra något annat. Förhoppningsvis kommer besökarna hitta något som de är intresserade av, säger Gunilla Gustafsson.
Gunilla Gustafsson fick idén om temat för utställningen från en besökare.
– Urvalet av vilka personer som är med har skett utifrån geografi, att man försöker täcka in flera delar av Vimmerby kommun, och att man har olika infallsvinklar. Vi försöker hitta en bra spridning med lantbruk, skogsbruk och företag av olika slag, säger Gunilla Gustafsson.
Intervju med lantbrevbärare
En av intervjuerna handlar om yrket som lantbrevbärare och det beskrivs som ett rullande postkontor.
– Lantbrevbärare var en otroligt viktig funktion på landsbygden förr i tiden. Vi har tre lantbrevbärare som berättar om arbetet och hur de hjälpte och var en slags resurs på landsbygden. De hjälpte till exempel personer att betala räkningar och lämna in V75-kuponger. Brevbärarna har varit engagerade och lämnat in mycket material till utställningen, säger Gunilla Gustafsson.
Även distriktssköterskorna fyllde en viktig funktion förr i tiden. En bild från 1982 visar att det fanns direkttelefon och drop-in till samtliga kommunens distriktssköterskemottagningar.
– Kände du dig hängig eller hade fått en sticka i foten kunde man till exempel åka till Gunvor Johansson i Gullringen. Det var naturligtvis en fantastisk service. På vissa orter hade man besökstid i en timme, och på andra orter besökstid i två timmar, säger Gustafsson.
"Det ligger mig varmt om hjärtat"
Gunilla Gustafssons gedigna arbete har lett till att Näktergalens lokaler har fyllts av många intervjuer med följande rubriker: lanthandlarna, generationsskifte, skogsarbetaren, familjeföretaget, kunskapsförmedlaren i hästentreprenören, bondepolitikern, förvaltaren, nybyggarna, mångsysslarna, grisbonden och kulturlandskapsbevararen. Det finns även ett bildspel och en rörlig intervju att ta del av. Tre kvinnor som just nu satsar på sina företag finns också med på ett hörn i utställningen.
– Jag själv är landsbygdsunge och landsbygdens framtid, styrkor och svagheter ligger mig varmt om hjärtat. Jag var på den första intervjun i februari och har jobbat med intervjuerna parallellt med de tidigare utställningarna. Några personer har jag till och med intervjuat flera gånger för att få ihop artiklarna.
Premiär på lördag
Utställningen öppnar med vernissage i samband med marknaden på torget och litteraturfestivalen Vimmerby berättar på lördag och pågår fram till lördagen den 16 december.
– Det har varit mycket arbete och nu har det landat hos mig. Jag känner mig både nöjd, glad och stolt för att det har gått att ro i land. Jag är så tacksam över alla som har ställt upp och tagit sig tid till att vara med. Det kan inte bli mer Vimmerby berättar än så här och jag hoppas på att de som kommer ska anamma den här sortens utställning också.
Gustafsson hoppas att många människor tar chansen att bevittna utställningen.
– Nu känns det som att man har fått upp en kontinuitet och att folk känner till Näktergalen och går hit. Jag tror att denna utställning kommer locka nya besökare.