Annons:

Sök

Annons:

  • Fullsatt på författarkvällen – kände musikjournalisten i Vimmerby

    Jan Gradvall drog storpublik på Vimmerby Bokhandel under tisdagskvällen. Foto: Stefan Härnström

  • Fullsatt på författarkvällen – kände musikjournalisten i Vimmerby

Fullsatt på författarkvällen – kände musikjournalisten i Vimmerby

De flesta känner nog främst igen Linköpingssonen Jan Gradvall som ”Popprofessorn” i Nyhetsmorgon i TV4 där han brukar presentera musiknyheter men han har sedan 1970-talet varit musikskribent. Först i fanzine och sedan vidare på Expressen. I tisdags stannade han till på en författarkväll i Vimmerby Bokhandel där han berättade om ABBA-boken ”Vemod undercover” som han släppte i höstas.

Annons:

Det utsålda evenemanget kom att handla mycket om ABBA och omvärlden och hur de påverkat varandra. Under intervjun med Dagens Vimmerby förklarade Jan Gradvall hur boken skiljer sig från andra ABBA-böcker på följande sätt:

– Jag tror framförallt för att jag har varit musikjournalist i nästan 40 år. De andra böckerna som har skrivits om ABBA är mer för ABBA-fans. Med fotografier och liknande, min bok är bredare i anslaget. Jag försökte berätta bredare historier om vad ABBA kommer ifrån, Sverige, svensk kultur med raggare och dansband. Att förklara vad som format ABBA.

Mörker och anekdoter

Under kvällen talade Jan bland annat om att många i utlandet inte förstått hur kända medlemmarna var redan innan ABBA-åren med Agnetha Fältskogs Svensktoppshits samt Björn och Bennys karriärer i Hep Stars och Hootenanny Singers. Boken handlar även om de mörkare delarna som alkoholmissbruket som tärrde på managern Stikkan Andersson och tog död på flera av kompbandets musiker samt om hur Anni-Frid Lyngstad föddes som ”tyskerunge” med en tonårig norsk mamma och en pappa som var tysk soldat.

 Han återberättade anekdoter ur boken om medlemmarna och personer de påverkat – bland annat om hur punkgruppen Sex Pistols basist Sid Vicious hade ABBA som favoritband och ett stökigt möte när grupperna mötte varandra på  Arlanda 1977. Jan gick även in på hur boken kom till. Ett arbete som började för över tio år sedan.

 – De släpper inte in så många i sina liv men jag tror de gick med på intervjuerna för att jag är musikjournalist. Det är nästan ingen som frågat dem om musiken tidigare. 2013 gjorde jag ett reportage. Det var första gången alla fyra gick med på att intervjuas i samma reportage på nästan 30 år. Senare har jag intervjuat alla i olika sammanhang.

Foton från Storebroparken

Till sist satt Jan på så mycket material att han för två år sedan beslutade sig för att skiva boken om ABBA som fick namnet ”Vemod undercover”. Ett titel som bygger på att även de gladaste popsångerna i ABBA-katalogen innehåller ett dolt eller nedtonat mörker. Det är inte bara i Sverige boken ges ut i.

– Den ges ut i många länder, det är väldigt kul. Den kom ut i Danmark i mellandagarna och så är det 16 länder till faktiskt där den kommer släppas. Det här är andra halvan av min turné. Boken kom i mitten av oktober och jag åkte runt från oktober till innan jul. Det jobbiga var att skriva boken, det här är bara roligt! Det kommer alltid fram folk efteråt som har historier om ABBA.

Så blev det även på författarkvällen i Vimmerby där en förtjust Jan fick se foton från när ABBA uppträdde i Storebroparken 1975, fast mer som förband till grekiske Dimis Roussos som var den stora stjärnan vid det tillfället.

Jan Grandvalls nästa stopp är i Västervik på Erik Hultgrens Bokhandel på onsdagskvällen.

Stefan Härnström

Fotnot: Fredric Ahlqvist, från Gullringen, har satt ihop en omfattande låtlista med koppling till Jan Gradvalls bok. Den består av hela 280 låter och du kan lyssna på den här. 

– När jag köpte boken av Jan när den kom ut så tänkte jag att det vore en bra idé att göra en låtlista av samtliga låtar + några extra som nämns i boken. Sagt och gjort. 280 låtar (17h 50 min) senare kan man nu lyssna samtidigt som man läser. 
För det är ju så mycket mer än bara ABBA. Det är själva samtiden som beskrivs med diverse utsvävningar kring olika genrer och inspirationskällor för ABBA. Listan är approved av Jan som tyckte det var en utmärkt idé, skriver han till vår tidning. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: