Annons:

Sök

Annons:

Ny fotoutställning har öppnat i trädgårdarna på Näs

Norske fotografen Ronny Østnes utställning "Barndomstid" finns att se på Näs hela sommarsäsongen ut. En fotoutställning inspirerad av Astrid Lindgrens tankar och hur vi skapar skapar och minns våra barndomsminnen. Foto: Stefan Härnström

Ny fotoutställning har öppnat i trädgårdarna på Näs

I dag invigdes en ny fotoutställning på Astrid Lindgrens Näs. Det är den norske konstfotografen Ronny Østnes bilder som visas ute i trädgårdsmiljön med temat ”Barndomstid”. En passande plats för bilder om hur man som barn tar intryck av olika platser och situationer och sparar dem som barndomsminnen.

Annons:

- Det här är ett projekt som vuxit fram under en längre tid. Det är stort att få visa bilderna här på Astrid Lindgrens Näs, berättar Ronny när han inleder den korta guidningen till sina fotografier. Utställningen fick namnet Barndomstid och handlar om hur man som barn skapar minnen för livet från platser man upplevde under sina första år.

- Som barn känner man starka känslor; lycklig, rädsla, oro, lugn – beroende på vilken barndom man haft. Ofta så associerar man de känslorna med något man ser. Man har minnen av ett visst klätterträd, att man låg och tittade på ett moln som såg ut som ett djur eller att man vaknade trädgården och såg allt genom ett suddigt ljus innan pupillerna anpassat sig, fortsätter han.

Både digitalt och analogt foto

Oavsett om minnesbilderna var sanna eller mer eller mindre ihopsatta av en hjärna så följer de hos de flesta av oss med som bildminnen från ens barndomstid. Flera av Ronnys bilder är tagna ute på Koster eller i Göteborg och ofta i grodperspektiv som ett barn skulle se dem. Han har även blandat motiv med mycket skärpa med de där det överexponerade ljuset runt växter eller rörelseoskärpan på en buss får betraktaren att tänka på egna minnen. De flesta är digitala foton men Ronny uppskattar att jobba med analogt med film. Något som gör allt långsammare så man han tvingas planera och tänka efter mer.

Astrid-biografi inspirerade

- ”Denna dagen, ett liv”, biografin om Astrid Lindgren av Jens Andersen läste jag som inspiration. Speciellt kapitlen där hon svarar på människors brev. Hon tyckte det var viktigt att kunna vara ensam då och då, att bara få sitta och vara. Så är det för mig med. Jag tror man behöver både umgänge och att få vara ensam. Ensamhet är såklart inget sätt att leva på men vi behöver det. Även som barn. Ofta tvingar vi som föräldrar våra barn på aktiviteter; ”du har väl inte tråkigt, kom med mig så gör vi något skoj”. Jag är inte bättre än andra föräldrar för jag var ofta rädd för att min dotter skulle ha tråkigt när hon var liten. Då blev det att man släpade iväg henne på något när hon lika gärna kunde må bra av att bara sitta och ta in saker. Barndomsminnen.

Utställningen Barndomstid kommer sitta uppe hela sommarsäsongen på Näs till 22 september och det finns planer på att Ronny Østnes personligen återkommer mot hösten för att prata om sina bilder.

Annons:

Stefan Härnström

redaktion@dagensvimmerby.se

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: