Nyfiken på hur sjukvården i Vimmerby har förändrats över tid? Då kan ett besök på Stadsmuseet Näktergalen och deras pågående utställning vara lämpligt.
– Det fanns mycket mer att plocka fram än man tror, säger före detta läkaren Leif Carlsson om utställningen.
Idén till den nuvarande utställningen på Stadsmuseet Näktergalen fick museiföreståndaren Gunilla Gustafsson när hon besökte hälsocentralen i Vimmerby.
– Jag visste inte att det fanns så många huvudmän, jag trodde att alla var under ett och samma tak men nu har jag lärt mig att det faktiskt var tvärtom. Det har varit fascinerande att jobba med den här utställningen och jag har lärt mig mycket under resans gång, säger Gunilla Gustafsson.
En av dem som hjälpt till med att göra utställningen möjlig är förre läkaren Leif Carlsson. Han kom till Vimmerby för att arbeta 1971.
– Det fanns mycket mer att plocka fram än man tror. Jag tycker att det är en väldigt bra utställning. Kul med så mycket historik, säger han.
Vad har det främst varit för förändringar?
– Det var en hel del som var annorlunda, det var ett helt annat vårdpanorama på den tiden. Då gjorde man mycket ute och inte så mycket mer inne på sjukhuset. Nu har sjukvårdspanoraman förändrats. Det har också varit stora omorganisationer och en sak som gallor, som var jättevanligt då, finns knappt alls längre.
"Roligare förr"
Han tycker att mycket – men inte allt – har blivit bättre genom åren.
– På ett sätt var det roligare att jobba förr. Allt roligt åker ju härifrån nu, men samtidigt är det helt riktigt. Det ska vara där det finns störst kunskap.
Under invigningen i lördags talade både Leif Carlsson och Gunilla Gustafsson. Leif Carlsson berättade att det skulle inrättas ett hospital i Vimmerby med 15 platser och fem anställda redan 1604. Det dröjde dock 260 år innan det blev en sjukstuga med fyra platser.
– Anledningen var att man inte kunde komma överens om hur sjukvården skulle betalas, säger han.
Gunilla Gustafsson ser utställningen som välldigt intressant.
– Det är en fascinerande verksamhet och det verkar alltid ha funnits en väldigt bra sammanhållning. Det är många som har sagt att "den här utställningen ska jag gå på".
Förlossningsväska
Utställningen spänner över lång tid och innehåller texter från flera hundra år tillbaka i tiden. De flesta föremålen är från 1900-talet. Flera veteraner inom sjukvården har hjälpt till med att göra den så välfylld.
– Det finns bland annat en hel förlossningsväska som Birgitta Hansson hade med sig när hon skulle på hemförlossning. Sedan finns en träkuvös som användes så sent som 1974. Det är nästan absurt när man ser den nu, men den användes för att ta barnet till Västervik tillsammans med mamman.
Utställningen pågår tills den 21 april.