Annons:

Sök

Annons:

  • Konstnären Kjell Hobjer ställer ut på Warmbadhuset i sommar. Foton: Jakob Karlsson

Stor vernissage på Warmbadhuset i dag – flera konstnärer ställer ut

I dag är det stor vernissage på Warmbadhuset. Sommarutställningen innehåller en mängd olika konstverk från olika konstnärer. Huvuddelen innehåller olika tavlor från Kjell Hobjer från Bräkne-Hoby i Blekinge.
– Det är en salig blandning, men det är så häftigt, säger Beathe Skaate, konstföreningens ordförande.

Annons:

I närmare 20 år har Kjell Hobjers verksamhet utgått från en lägenhet i lilla Bräkne-Hoby i Blekinge. Konstnären har levt ett omtumlande liv med svår mobbing i skolan under uppväxten i Sundsvall och som ung vuxen fick han diagnosnen schizofreni. Så här beskrev han sjukdomen i DN för cirka 20 år sedan: 

– Schizofreni är en stressreaktion på för mycket ensamhet, droger och sprit och ett allmänt osunt levnadssätt. Om man lever ensam, super och aldrig får ligga hos en kvinna, då blir man sjuk. Och vem som helst kan bli frisk som lägger av med det där, går ut i skogen i stället och dricker på ett lugnare sätt.

"Blir för mycket"

Konsten har alltid funnits där, säger han till Dagens Vimmerby: 

– Jag brukar beskriva mig som en gammal hederlig målare och det började med någon slags seriefigurer och sedan växte det fram. Jag började måla när jag var liten och 1959 bestämde jag mig. 

Så värst intresserad av att berätta om sina verk är han dock inte. 

– Jag vill inte dra samma visa 20 gånger, det blir för mycket, men Vimmerby är en trevlig gammal stad. Det är första gången jag ställer ut i Vimmerby och det känns väl bra, men vi får se hur många som kommer och hur mycket tavlor som säljs. 

"Så häftigt"

Beathe Skaate ser fram emot utställningen: 

– Vi brukar inte alltid ha något på sommaren, men nu har vi Kjell, Annki Waern, konstkollot, konststudenter och elever från gymnasiet...  Det är en salig blandning, men det är så häftigt. Kjell är känd för de här gubbarna harn gör som han satt ihop påett kubistiskt sätt. Det är ett väldigt speciellt uttryck och gubbarna tar för sig. Sedan gör han även helt andra målningar som inpirerats av jazzmusik och landskapsmålningar och där ser man verkligen hans känsla för färg, säger hon. 

Tio ungdomar har deltagit på konstkollot och initiativet hyllas av Skaate.

– Konstkollot har varit fantastiskt, vi har haft tio ungdomar mellan 12-16. De ställer ut skulpturer utifrån det tema de valt och det har kretsat kring demokrati och de har tagit fram olika typer av valurnor. Det är första gången vi har konstkollo och det har blivit väldigt lyckat. Det är inte många unga som håller på med konst och det behövs fler aktiviteter.

Fotnot: Separata artiklar om konstkollot och Annki Waerns utställningar kommer framöver. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: