Gertove Gustafsson tyckte det var speciellt att få fira 20 år med Näktergalen.
1996 hölls den första utställningen på stadsmuseet Näktergalen. I går var det pompa och ståt när sommarens utställning "Det ska vi fira – fest och kalas" hade invigning. – Det känns speciellt, säger Gertove Gustafsson, mångårig föreståndare för Näktergalen.
Det var minst sagt feststämning när stadsmuseet Näktergalen invigde sin jubileumsutställning "Det ska vi fira – fest och kalas" med underrubriken "Livets högtider från vaggan till graven" på onsdagskvällen.
I år är det 20 år sedan den första utställningen hölls – och det firades förstås stort.
– Vi har haft många personer som betytt mycket för museet här och berättat. Gertove Gustafsson som har varit en eldsjäl i bevarandet av huset och Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum. Det känns roligt att museet är så levande, berättar Gunilla Gustafsson, museiföreståndare.
Gertove Gustafsson upplevde att det var speciellt att få fira 20 år med Näktergalen.
– Det gör det, det är kul att se att det är så bevarat. Man ser helheten i varje rum och det är jätteskoj att det har varit så mycket folk. Det känns som att museet har fått sina vänner med, det blir allt populärare, säger han.
Hade rivningslov
Men det var nära att stadsmuseet Näktergalen aldrig blev stadsmuseet Näktergalen där 1996.
– Huset hade rivningslov och vi skulle bara gå in och titta. Det var knappt om tid och så visade det sig att det var originalmålningar på timmervägg och jag ringde länsmuseet, som ville att vi skulle gå vidare. Då hittade vi målningar i varje rum. Det gjorde att vi fick en tidsfrist när vi skulle frilägga alla väggar, berättar Gertove Gustafsson.
Sommarutställningen "Det ska vi fira – fest och kalas" blir en resa genom tiden.
– Det är livets högtider från vaggan, till dopet, till konfirmationen, till brölloppet, till begravningen och sådär. Det blir mycket fokus på hur det var förr, säger Gunilla Gustafsson.
Utställningen pågår ända fram till den 10 september.