Annons:

Sök

Annons:

  • De vann Årets Turismpris –

    Årets Turismpris i Jönköpings län gick till Carina Engqvist och Carina Eldåker, grundare av Cykla i filmlandskapet Småland. På bilden också Smålands Turism vd Helene Berg, tv, och styrelseordförande Mari Hultin. Foto: Smålands Turism

  • De vann Årets Turismpris –

    Priset delades ut till Carina Eldåker och Carina Engqvist på Jönköpingsgalan. Foto: Smålands Turism

De vann Årets Turismpris – "Känner mig just nu lite chockad"

Cykla i Filmlandskapet Småland vann Årets Turismpris 2022 på Jönköpingsgalan – nu med chans att även vinna Stora Turismpriset i Sverige.
– Jag känner mig både glad och faktiskt, just nu lite chockad, sa Carina Eldåker sedan hon och Carina Engqvist tagit emot priset.

Annons:

Att på cykel uppleva både kända och okända miljöer från Astrid Lindgrens älskade filmer lockar både svenska och utländska turister till den småländska landsbygden.

För sitt innovativa och hållbara turismkoncept Cykla i Filmlandskapet Småland belönades grundarna Carina Eldåker och Carina Engqvist med Årets Turismpris 2022 vid Jönköpingsgalan på lördagskvällen.

– Det här är otroligt, sade en rörd Carina Eldåker. Jag känner mig både glad och faktiskt, just nu lite chockad. Vilken dag, vilken kväll!

Uppleva så mycket som möjligt

Det juryn bland annat lyft fram är att cykelturerna, som utgår från Filmbyn, har fokus på att uppleva så mycket som möjligt, snarare än att vara snabbt framme. ”Omsorg läggs såväl på det kulturella arvet som de små detaljerna för att gästerna ska få en upplevelse för livet. Turerna går förbi flera inspelningsplatser, men även andra besöksmål och skickliga lokala företagare längs vägen lyfts fram”, skriver man i ett pressmeddelande.

Juryn framhåller även att Carina och Carina har ett brinnande engagemang för sin bygd och är riktiga destinationsbyggare. 

– De söker aktivt samarbeten med andra aktörer i området för att lyfta fram den lokala kraften och kompetensen och skapa en rik året runt-upplevelse, säger Helene Berg, vd Smålands Turism, i samma pressmeddelande och fortsätter:

– Med en genuin omtanke om sin bygd, natur och miljö är hållbarhet en genomgående faktor i allt de gör. De har visat att det går att utveckla nya hållbara turismkoncept, vilket vi ser en ökad efterfrågan på från både inhemska och utländska turister.

Nominerad till Sverigepriset

Vinnaren av Årets Turismpris utses av Smålands Turism AB och priset består av en lokalt producerad skulptur och en utvecklingsfond på 10 000 kronor. 

Men det stannar inte där. Vinnaren av Årets Turismpris blir också nominerad till Stora Turismpriset i Sverige, som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, där vinnaren får ett bidrag på 100 000 kronor för att utveckla sin verksamhet.

Årets Turismpris har delats ut sedan 2008, förra året tilldelades Wallby Säteri utanför Vetlanda det ärofyllda priset.

Fakta

Juryns motivering löd:
Med ett brinnande engagemang för sin bygd har 2022 års vinnare utvecklat ett helt nytt och hållbart turismkoncept som lockar båda inhemska och utländska turister.

I en trakt där svensk barnfilm har blivit en del av kulturarvet har grundarna sett möjligheterna att genom cykelpaket levandegöra och koppla ihop Astrid Lindgrens älskade filmskatt med småländsk natur på ett lättillgängligt, attraktivt och hållbart sätt.

Med en stor innovations- och samarbetsvilja har man knutit såväl andra lokala aktörer som besöksmål till sig och på så sätt skapat en unik året-runt upplevelse.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: