Boklok varslar nu en majoritet av sina anställda.
Foto: Simon Henriksson
I januari förra året fick ett 30-tal personer lämna sina jobb. Det rörde sig om inhyrd personal och visstidsanställningar som avslutades. En månad senare varslades hela 65 anställda om uppsägning på Bokloks fabrik i Gullringen. Beskedet slog förstås ned som en bomb, men det har visat sig bara ha varit början.
I juni samma år varslades ytterligare 50 medarbetare om uppsägning och under torsdagen kom beskedet att Boklok tvingas varsla 65 nya medarbetare om uppsägning.
Det är en majoritet av alla anställda på fabriken som – om varslet slår igenom fullt ut – bara kommer vara en bråkdel av vad den var för ett drygt år sedan.
– Det här är en konsekvens av den bostadsmarknad vi ser. Ett anpassningsarbete som syftar till att positionera Boklok i en tuff marknad. Vi har kunnat se under 2022 och 2023 hur bostadsmarknaden har sviktat och det får en konsekvens på nyproduktionen och således även på Bokloks affär. Det tillsammans med generella kostnadsökningar för bostadsspekulanter gör att efterfrågan dämpas helt enkelt. Det är det som är bakgrunden och förklaringen till att den här åtgärden tas, säger Jacob Birkeland, presschef för både Boklok och Skanska.
Fabrikens framtid?
Många har redan sedan tidigare varit oroliga över fabrikens existens. Den oron lär inte bli mindre efter dagens besked. Om varslet slår igenom fullt ut kommer man vara 14 anställda på fabriken.
– Vi har byggt om och byggt till fabriken i Gullringen. Den nya produktionslinan visar goda resultat och det är en fabrik i toppklass. Investeringen som gjorts är strategisk och långsiktig och vi är övertygade om att den kommer betala igen sig, men just nu är det affärsmässigt rätt att vidta den här åtgärden. Men med den här åtgärden finns fabriken kvar.
Finns det ingen anledning alls till oro för framtiden i Gullringen?
– Mot bakgrund av det som är kommunicerat i dag, med ytterligare ett varsel, så är fabriken i sig kvar. Det ska man tolka som att det finns en plan för Boklok framåt. Vi ska inte glömma att i de här tiderna med sjunkande nyproduktion och dämpad efterfrågan, så finns ett underliggande och stort behov av bostäder i Sverige. Särskilt i det segment där Boklok finns.
Fackliga förhandlingar inleds direkt
Fackliga förhandlingar inleds nu omgående på Boklok.
– Jag sitter inte på några datum, men det får ha sin gång enligt konstens alla regler. Vi hoppas att konstruktiva samtal får fortsätta att hållas även om ämnet är tråkigt. Det är ambitionen.
Finns det några förhoppningar om att kunna lindra varslet?
– Ett varsel är ett varsel och huvuduppgiften är att Boklok ska positionera sig rätt på den marknad vi ser. I det arbetet handlar det om att värna den kompetens som finns. Det är en balansakt vi genomför när vi samtidigt måste minska kostnaderna.
Många av de som varslats har fått gå hem och redan hittat nya jobb. Hur ser du på det utifrån att läget vänder på sikt?
– Det är fullt förståeligt att kollegor går vidare till andra jobb och det är en risk som kommer med en sådan aktivitet som ett varsel innebär. Det är en risk vi är beredda att ta för att skapa en mer stabil grund för Boklok.
Jacob Birkeland är själv inte på plats i Gullringen och kan inte uttala sig om stämningen på fabriken.
– Men det här är en majoritet av personalen på fabriken och det slår brett över olika tjänstekategorier.
Vår tidning har sökt facket utan framgång.