Annons:

Sök

Annons:

  • Ett ton tung och störst i Sverige – nu är 100-åringen på plats i Staffans musteri

    Staffan Samuelsson vid sin "nya" pärla på musteriet i Djursdala - ett hundra år gammalt, nyrenoverat exemplar av Sveriges största vedeldade spis. Foto: Micael Rundberg

  • Ett ton tung och störst i Sverige – nu är 100-åringen på plats i Staffans musteri

    Inlyft i ett stycke och på plats i köket på musteriet i Djursdala. Foto: Micael Rundberg

  • Ett ton tung och störst i Sverige – nu är 100-åringen på plats i Staffans musteri

    Johan Wallerstedt i renoveringstagen i verkstaden i Hörestadhukt utanför Vimmerby. Foto Privat

  • Ett ton tung och störst i Sverige – nu är 100-åringen på plats i Staffans musteri
  • Ett ton tung och störst i Sverige – nu är 100-åringen på plats i Staffans musteri

Ett ton tung och störst i Sverige – nu är 100-åringen på plats i Staffans musteri

Den är två meter bred, väger ett ton, är gjord i ett stycke och bär på en fantastisk historia. Den är också 100 år gammal, nyrenoverad och tillika Sveriges största vedeldade spis. Framför allt är den nu på plats i Staffan Samuelssons musteri i Djursdala.
– Den kan bli en attraktion i sig, säger han.

Annons:

Inom kort står Staffans Samuelssons musteri helt klart i Djursdala by. Då ska de sista detaljerna vara lösta och samtliga tillstånd vara utfärdade.

– Vi är verkligen på upploppet nu, säger Staffan.

Den tidigare fallfärdiga ladan har genomgått en fantastisk förvandling under ett drygt års tid, och förutom musteri inryms också restaurang, bar och en festvåning på ”höskullen”.

Sveriges största vedeldade spis 

Den största och kanske allra vackraste juvelen i kronan installerades nyligen. På plats i det moderna restaurangköket står nu nämligen Sveriges största serietillverkade vedeldade spis – ett nyrenoverat, 100 år gammalt praktexempelar på närmare ett ton och tillverkad vid Husqvarna Vapenfabrik.

Det är Vimmerbybon Johan Wallerstedt som har lagt både sin hand och enormt många renoveringstimmar på spisen innan den hittade hem till Staffan Samuelssons musteri.

Inte med i ursprungsplanen

– Den här var inte alls med i ursprungsplanen för musteriet. Johan har gjort andra jobb åt mig, sedan för några år sedan visade han mig den här spisen – då låg den bara undanskuffad och rostig, men med sin fantastiska historia, berättar Staffan Samuelsson.

– Det där låg och grodde i bakhuvudet på mig, sedan frågade jag Johan om jag fick köpa den. Han var lite tveksam först, men han tände på idén eftersom den skulle vara i den här miljön och verkligen få ta plats och synas.

"Tror man kör ett lokomotiv"

Ta plats ja. Med sin bredd på närmare två meter och vikten på ett ton går det inte undvika den imponerande pjäsen när man sneglar in i köket.

– Den är så stor att man nästan tror att man kör ett lokomotiv när man står vid den, skrattar Staffan och visar både stekugnar, varmhållningsugnar och eldstaden.

– Det som ska till är två pipor från spisen och sedan en kåpa. Du kan ju förstå värmen som blir i den, och att det kräver rejält brandskydd och isolering genom trätaket.

Facinerande historia 

Johan Wallerstedt har en fascinerande historia att berätta om landets största serietillverkade vedeldade spis.

– Det här exemplaret har stått längst ut i Blekinges kustband, utanför Ronneby på en militär radiostation, i en byggnad som regementet där använde som matsal. Den tillverkades sannolikt på 1920-talet och utfodrade omkring 80 militärer på anläggningen, berättar han.

– På den tiden var det minsann ingen dussinspis, utan det handlade om försvaret och en del restauranger som kunde ha den. Den är gjord i ett stycke, med andra ord ingen kombinerad spis eller platsbyggd historia.

I risigt skick 

När Johan köpte den började han med att plocka ner spisen i sina minsta beståndsdelar.

– Den var i ganska risigt skick när jag köpte den, så jobbet fick göras från grunden. Jag har rengjort, ersatt vissa trasiga delar med nytillverkade, blästrat, svärtat och satt ihop.

När han köpte spisen visste Johan inte vad han skulle ha den till. Men intresset för renovering av gamla spisar har han ärvt av pappa Arne.

– När jag snackade med Staffan lät det som en kul idé. Det är roligt att det hamnar i bygden, kommer synas och framföra allt användas.

"En attraktion i sig"

Staffan Samuelsson är väldigt nöjd med sitt stora förvärv.

– Jag tror att den kommer kunna bli en attraktion i sig. Sedan kommer den ju lämna ifrån sig en massa godsaker som nybakat bröd och god mat, säger han.

Och snart är alltså den 100 år gamla pjäsen igång och redo för leverans.

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: