Annons:

Sök

Annons:

Förstudien klar – nu tar Mercatus nästa steg mot Krönsmon

Pär Bragsjö, vd för Mercatus, och Jan Alsér från ägarfamiljen. Foto: Simon Henriksson

Förstudien klar – nu tar Mercatus nästa steg mot Krönsmon

Förstudien är gjord, och trots att vi är mitt i coronatider väljer Vimmerbyföretaget Mercatus nu att ta nästa steg mot en byggnation på industriområdet Krönsmon.
– Vi hoppas vara klara med steg två så att vår styrelse kan fatta beslut i slutet av november, säger vd Pär Bragsjö.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I januari blev Vimmerbyföretaget Mercatus Engineering först ut med att teckna en avsiktsförklaring med Vimmerby kommun avseende tomtköp på industriområdet Krönsmon.

Företaget, som omsätter omkring 100 miljoner konor och majoritetägs av det tyska bolaget Knoll Maschinenbau GmbH, och med Space Advisory Stockholm AB och familjen Alsér som delägare, ansåg sig vara trångbodda och att de nuvarande lokalerna inte var ändamålsenliga.

De två tomterna på totalt 20 000 kvadratmeter som Mercatus har första tjing på ligger i Krönsmons södra hörn mot riksväg 23/34 och Stångån.

"Styrelsen har varit väldigt tydlig" 

Men sedan januari månad har det som bekant hänt en del i världen, och även Mercatus har drabbats av coronavirusets effekter på näringslivet.

– När corona kom så dog alla förfrågningar och intressanta projekt. Men det börjar komma igång igen och inför nästa år ser det väldigt bra ut. Vi räknar med ett nollresultat i år, men då ska man ha i åtanke att vi inte har sagt upp en enda medarbetare, säger företagets vd Pär Bragsjö.

– Självklart har jag många gånger tänkt tanken att vi får bromsa Krönsmon-projektet och hålla i pengarna, men styrelsen har varit väldigt tydlig med att de vill att vi går vidare. Dessutom har vi haft suverän hjälp av kommunen under hela processen, och tomterna är fantastiska.

Går in i fas två 

När avsiktsförklaringen skrevs för åtta månader sedan var företagets mål att ha förstudien klar till sommaren, och utifrån den sedan besluta hur man skulle gå vidare.

– Nu är den gjord, och vi har beslutat att gå in i fas två. Vi har fastslagit en grovskiss, ungefärliga mått, hur stor verkstads- och lagerdelen ska vara, antalet kontor och konferensrum, ungefärliga kostnader och sådana saker.

– Nu i steg två ska vi gå interiört och bli mer detaljerade. Även exteriört går vi in mer på utseendet, vad ska byggnaden ge för bild till förbipasserande och sådana saker, säger Pär Bragsjö.

Kan du berätta något om hur kostnadsbilden ser ut?

– Det handlar så klart om mycket pengar. Vi har ett intervall att hålla oss inom, och det gör vi.

Hur går ni vidare nu?

– Vi räknar med att vara klara med steg två i förstudien i slutet av november, lagom till ett styrelsemöte som ligger då. Vi är förhoppningsvis bara ett par månader från beslut, då handlar det om ”go or not go”.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: