Annons:

Sök

Annons:

Företaget närmar sig nybyggnation i Vimmerby – hoppas vara igång till hösten

Pär Bragsjö är vd för Mercatus Engineering I Vimmerby. Foto: Pressbild

Företaget närmar sig nybyggnation i Vimmerby – hoppas vara igång till hösten

Mercatus bytte riktning för ett antal år sedan. Istället för nybyggnation på Krönsmon tog styrelsen beslut om att bygga nytt på befintlig tomt. Men projektet har dröjt på grund av en detaljplan.
– Om allt går som det ska, och inget oförutsett inträffar, hoppas vi vara igång till hösten eller årsskiftet, säger Mercatus vd Pär Bragsjö.

Annons:

Det stora Vimmerbyföretaget Mercatus Engineering AB tog först beslut om att bygga nytt på Krönsmon. Ett beslut man sedan, bland annat på grund av pandemin, backade från. 

Istället tog styrelsen beslut om "fortsatt utveckling på befintlig tomt vid Hultsfredsvägen" och att där bygga upp nya, ändamålsenliga lokaler anpassade efter dagens verksamhet. 

Planerna har dock dröjt, inte minst på grund av en detaljplaneändring som krävts. 

– Den här detaljplanen ska ut på samråd vilken dag som helst. Det är för området som ligger på Ceos och gränsar mot Mercatus. Det är där den gamla omklädningsrumsdelen på Ceos ligger. Den här förändringen av marken möjliggör för Mercatus att söka bygglov, säger Klas Svensson, som inom kort tillträder som samhällsbyggnadschef på Vimmerby kommun. 

Så nu är det ganska nära?

– Planen är betydligt större än tidigare. Det beror på att även Lillån innefattades. Det har tagit lite tid kring det här, så nu har man kommit fram till att lyfta ut den biten från planen och bara titta på delen för Mercatus, så de kan skrida till verket med sina planer. Tanken är att detaljplanen kan vinna laga kraft under sommaren. 

Detaljerad kalkyl

Mercatus vd, Pär Bragsjö, säger att man just nu tittar på en mer detaljerad kalkyl än tidigare. 

– Vi har gått vidare med byggnationen och Byggklason hjälper oss med en mer detaljerad kalkyl. Om vi tar beslutet, när vi fått kalkylen, så är överenskommelsen att Byggklason ska bygga åt oss, säger han. 

Han säger att det är skönt att det nu kan börja närma sig verklighet av företagets planer. 

– Jag vet att kommunen stötte på viss patrull med detaljplanen och att det är därför det dragit ut lite på tiden. Vi har kommit rätt långt kring utformningen och nu handlar det mest om detaljerna. 

En helt ny kontorsbyggnad är tanken att det ska byggas på marken. Den ska säkerställa Mercatus fortsatta expansion och goda marknadsutveckling, har man tidigare meddelat.

– Om allt går som det ska, och inget oförutsett inträffar, hoppas vi vara igång till hösten eller senast årsskiftet. 

När kan det vara klara i sådana fall?

– Vi räknar med ett års byggtid. 

Påverkas av omvärlden

Mercatus har, likt väldigt många andra, påverkats av omvärldsläget. 

– Det är långa leveranstider och osäkerheten är extremt stor. Får vi en leveranstid från leverantören så kan den förnyas eller förskjutas fem till sex gånger. Det gör det jättesvårt när vi ska skriva på stora avtal. Ibland är det förenat med vitesbelopp om vi inte klarar det i tid och det kan sätta oss på pottkanten. Därför får vi göra riskanalyser på varje större projekt, säger Pär Bragsjö. 

Men det har inte påverkat era planer?

– Nej, det har det inte gjort. Vi får fortsatt väldigt mycket förfrågningar och våra maskinkunder också. Hela fordonsindustrin och dess underleverantörer håller på att konvertera om från förbränningsmotorn till elmotorn. Exempelvis Volvo investerar väldigt mycket just nu. 

Vad skulle den här nya byggnaden betyda för er?

– Det skulle ge betydligt bättre arbetsmiljö och lokaler. Vi sitter rätt trångt, så det skulle bli ett stort lyft för oss. När man ska göra en sådan här investering så undersöker man alla möjligheter och nu känns det positivt.

Vad tror ni att investeringen landar på?

– Det vågar jag inte säga i dagsläget. 

Drygt 30 anställda

Mercatus har drygt 30 anställda i Vimmerby och söker flera tjänster just nu. 

– Det handlar om servicetekniker och längre fram kommer vi söka projektledare också. Vi – styrelse, ägare och vi själva – är övertygade om att det finns potential att växa. 

Innebär det det några nya jobb direkt om nybyggnationen blir av?

– Det kan jag inte säga på rak arm. Världsläget och svensk verkstadsindustri påverkar, så det är omöjligt att säga nu. 

Byggklason vill inte kommentera projektet i det här skedet. 

– Det är fortfarande tidigt. Jag känner till det, men det får byggherren hantera, säger vd:n Pär Holmstrand. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: