Annons:

Sök

Annons:

Mjölkbonde om höjningen:

Torbjörn Nilsson är en av alla som berörs av mjölkpriset. På bilden är det dock en ko. Foto: Arla Foods

Mjölkbonde om höjningen: "Nu känns det positivt"

I juni var priset för konventionell mjölk 232,1 öre per kilo. De senaste månaderna har Arla höjt mjölkpriset till bonden och nu får bönderna 292,4 öre per kilo. – Varje öre gör mycket, säger mjölkbonden Torbjörn Nilsson.

Annons:

Det har varit tuffa tider för Sveriges mjölkbönder de senaste åren. 2015 var ett mardrömsår för bondesverige. Nästan en bonde kastade in handduken per dag. 2014 hade Sverige 4 484 mjölkgårdar. Under 2015 försvann 367 av dem. 

2016 inleddes också katastrofalt för mjölkbönderna och i juni i år var det så kallade a contopriset rekordlågt. 2,32 kronor per kilo mjölk för konventionell mjölk. 

På kort tid har Arla nu höjt mjölkpriset och i september skedde den enskilt största höjningen sedan 2010. I dag höjdes priset igen – och nu får bönderna 292,4 öre per kilo.

Torbjörn Nilsson, som har en stor bondgård i Flaka utanför Gullringen, var glad över höjningen. 

– Det gör rätt mycket förstås, varje öre gör mycket. Det känns tacksamt med den här höjningen, säger han. 

Hur tuff har den senaste tiden varit?

– Vi har ju fått säga upp våra anställda för snart ett år sedan. Det kändes väldigt tufft, men det var räddningen för oss. Nu får vi jobba mycket mer själva. Det var bra mörkt när det bara sänktes, när det var nere på 2.30 där så var det ju minus hela tiden. 

Över 300 mjölkkor

Torbjörn Nilsson har lite över 300 mjölkkor och påverkas förstås rejält av varje höjning eller sänkning. 

– Genomsnittet i Vimmerby kommun är kanske 50-60. Vi är fortfarande långt från den nivån vi behöver, men det går ju åt rätt håll. 

Vad krävs?

– Jag vill inte säga det, det får gärna blir hur högt det vill. Men vi ligger ju fortfarande efter och vill få allt en kan få. 

Övervägde ni att lägga av någon gång?

– Vi har satsat så mycket och har bland det modernaste man kan ha. Vem ska överleva om inte vi kan överleva? Vi har investerat så mycket, så vi måste kämpa vidare. 

Höjts tre gånger

Arla Foods har nu höjt mjölkpriset tre gånger på relativt kort tid. 

– Många har lagt av när mjölkpriset är dåligt och det håller på att bli brist på redigt smör till jul. Man har ju hela tiden hoppats på att det ska vända och kämpat på och det känns ju mycket mer positivt nu. Det låter som att det kan fortsätta att gå upp lite, det är bara att hoppas att det håller i sig. 

Den skarpa kritiken mot Arla från de svenska bönderna har minskat något, känner Torbjörn Nilsson. 

– Ja, det var tufft för alla där. Arla har också fått dra ner på personal. 

Ser ni att ni kan anställa snart igen?

– Man får hoppas på det, men vi håller oss rätt lugna ett tag till. På vintern går det åt lite mindre folk. Men håller prishöjningarna i sig så kan det bli aktuellt. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: