Annons:

Sök

Annons:

Vimmerby Sparbank fyller 80 –

Carina Rydholm är vd för Vimmerby Sparbank som firar 80 år i år. Foto: Josefine Antonsson

Vimmerby Sparbank fyller 80 – "Lokala ägandet är väldigt viktigt"

I år fyller Vimmerby Sparbank 80. Men själva sparbanksidén är äldre än så – drygt 200 år. 
– Vi är stolta över att vi fortfarande är så pass lokala och kan vara med och bidra till utvecklingen i Vimmerby med omnejd, säger Carina Rydholm, vd. 

Annons:

Redan 1941 bildades Vimmerby Sparbank. I år är det alltså dags för 80-årsjubileum. Men något storslaget firande blir det troligtvis inte. 

– Vi vill förstås fira och visa tacksamhet till våra kunder på något sätt. Men vi måste förhålla oss till de regler som gäller kring corona, säger Carina Rydholm, vd. 

Carina Rydholm berättar att själva sparbanksidén kom till Sverige för drygt 200 år sedan. Den gick ut på att vem som helst, när som helst, skulle få sätta in hur små belopp som helst. Människor skulle kunna få ränta på sina pengar, ta lån och ta ut sina besparingar när de ville. 

– I dag är vi 58 sparbanker i Sverige och alla har en gemensam värdegrund som bygger på den här idén, säger hon.

"Får inte vara antingen eller"

Sedan 2001 ägs Vimmerby Sparbank till 60 procent av Sparbanksstiftelsen Vimmerby och till 40 procent av Swedbank. 

– Det lokala ägandet är väldigt viktigt. Vi vill vara en del av det lokala samhället, och genom Sparbanksstiftelsen berikar vi bygden kring Vimmerby med en del av våra vinster. Varje år sponsrar vi föreningar inom exempelvis kultur och fritid, säger Carina Rydholm.

Att kunna kombinera samhällsnytta och kundnytta tror Carina Rydholm kommer att vara en nyckel till framgång för banken även framöver, i en bransch där konkurrensen är tuff.

– Det är också viktigt att vi kan fortsätta erbjuda både välfungerande, digitala lösningar och personlig service i form av till exempel bokade möten. Det får inte vara antingen eller.  

Vad gäller den personliga servicen har Vimmerby Sparbank fått göra vissa anpassningar under pandemin.  

– Vi har begränsat spontanbesöken genom att sätta en maxgräns på antalet kunder i kassa och kundtjänst. Vår bankverksamhet är helt och hållet anpassad efter de regler som gäller just nu. 

Josefine Antonsson

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: