Annons:

Sök

Annons:

Bjuder in till modevisning – “Otroligt drivna och kreativa”

Janna Corneliusson har lett kursen Redesign som bjuder in till modevisning ikväll.

Bjuder in till modevisning – “Otroligt drivna och kreativa”

Kulturskolans kurs Redesign:Mode bjuder in till modevisning ikväll. Vårens resultat visas upp tillsammans med foton från Vimmerby Fotoklubb.
– Varje onsdag kommer det en hel skock tjejer som är otroligt drivna och kreativa, säger slöjdpedagogen Janna Corneliusson.

Annons:

Varje onsdag under våren har dussintalet personer mellan 10 och 45 år samlats för Kulturskolans kurs ReDesign: Mode. Huvudpoängen är att lära sig att vårda och göra om plagg.

– En vanlig lektion är att vi brukar ha ett tema att utgå ifrån, exempelvis ullvård eller skovård och så pratar vi lite om det. Oftast så vill de bara köra och göra sina projekt som de håller på med och vi har som en liten fyrstegsraket. Först och främst handlar om att vi ska laga plagg, att trycka igen ett hål eller sätta i knappar, så att de blir användbara igen. Vi pratar mycket om att ta hand om det vi redan har, berättar Janna och fortsätter:

– Andra grejen handlar om hur vi vårdar plaggen så att vi kan använda dem längre. Har man en ulltröja ska ju den exempelvis vårdas på ett visst sätt för att hålla längre. Tredje grejen vi jobbar med är att göra om storleken så att ett plagg passar bättre och sen sist kommer piffet, alltså om man vill brodera eller måla eller göra någonting liksom mer crazy på ett plagg eller göra om det till någonting helt nytt.

"Vågar skapa egna plagg"

Kursen har samarbetet med Erikshjälpen som skänkt en del uttjänta plagg och med Vimmerby Fotoklubb som har fotat eleverna i sina nya kreationer.

Janna Corneliusson har sytt om kläder så länge hon minns.

– Det har jag gjort sedan jag var liten, men jag är ju ingen sömmerska, jag är inget proffs och det tycker jag är viktigt att ha med sig också, att man behöver verkligen inte vara det. Oftast kan man med ganska enkla medel laga ett plagg eller göra så ett par byxor passar bättre. Jag tror att det är en vinning för att kunna hitta sin egen stil, men också att man vågar skapa egna plagg som inte finns i butiken, utan man gör det som man faktiskt själv vill bära.

Är vi dåliga på att ta hand om kläder i Sverige?

– Ja, det är vi skitdåliga på att rädda plagg i Sverige. Vi har kläder i omlopp för sju generationer framöver som vi bara slänger. För att nå miljömålen är det väl tre prylar man ska köpa per år och vi ligger väl på 50 plus i Sverige, så vi är superdåliga på att ta till vara på kläder. Jag kan inte förstå hur fast fashion kan fungera idag när det finns så mycket kriser i världen och det ser ut som det gör. Det vi måste lära oss är ju att göra om det vi har till hållbara lösningar, att vi har vi skaffar oss en personlig stil som vi vet att vi kommer vilja ha under en längre tid eller att vi liksom kan göra om våra egna plagg så att de passar det som vi vill ha just nu.

Känns det inte som att sykunskapen i stort sett försvunnit på bara ett par generationer?

– Jo, det är ju ett problem att sy fast en knapp idag och det tycker jag är en ganska elementär sak att kunna, men också att man ska kunna ta hand om det man har. Oftast kan det ju vara så här, att man har en jacka och så tappar man en knapp och så bara ”Nej, den kan jag inte använda längre”. En knapp är ju världens enklaste grej. Jag kan tycka att det nästan är mer tillfredsställande att göra de här små lagningarna än att göra om hela plagg.

"Varit en höjdpunkt" 

Engagemanget från kursdeltagarna har varit stort.

– För mig har det här varit en höjdpunkt i veckan. Varje onsdag kommer det en hel skock tjejer som är otroligt drivna och kreativa. De kommer och säger att de bara jag vill göra det här och i mitt huvud så känns det som en jättegrej, men två-tre lektioner så är de klara. De har liksom sytt korsetter och sytt om herrkavajer så det är skithäftigt.

En ny omgång av kursen kommer att genomföras i höst.

– Ja, det är klart att det blir det och den kursen börjar bli fullbokad så det känns jätteroligt.

Det kommer vara samma koncept, men jag kommer ha lite mer fokus på grunderna och sömnad i början.

Ikväll visas en del av skapelserna upp under en modevisning och även foton från kursens gång. Det blir även en liten skola för vård av sneakers och en knappstation.

– Det är enkla saker som besökare ska få testa på för att bli mer hållbar.

Fakta

PÅ GÅNG PÅ KULTURSKOLAN

Terminen på Kulturskolan börjar närma sig sitt slut och det betyder förstås flera publika arrangemang. Här har vi listat några av dem: 

TEATERPREMIÄRER
Kulturskolan kommer att spela allt från klassiker som "Peter Pan" till metateater i "Berättelsen om berättelsen". Speldatum är 29 maj, 11 och 12 juni.

MUSIKKONSERTER
Det blir två elevkonserter den 5 juni. Den ena för de lite yngre musikelever och den andra för de lite äldre eleverna.

FILMFESTIVAL
Den 30 maj är det dags för Kulturskolans årliga filmfestival, som hålls i teatersalongen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: